Ismeretlen daganatok? (jelige: APUKÁM)

Apukám CT eredménye a következő volt: a jobb oldali 6. segmentum csúcsában 3 cm átmérőjű inhomogén lágyrész terime látható, mely tu-nak megfelelhet.

A IV. VII. bordák áthajlási ívei lyticusan felritkultak, feltöredezett, főleg a IV. borda elváltozás magasságában lágyrészkomponens is látható, és mellettük a pleura egyenletlenül megvastagodott. A látott elváltozások met.-nek felelhetnek meg. A pancreas corpus régiójában, cranial felé egészen az epigastriumig terjedő, a gyomor antrum hátsó falát elérő, azt imprimáló, dorsal felé a vena lienalist comprimalo és dislocalo, 4,5 cm átmérőjű, inhomogén hypodens, a kontraszt anyagot is inhomogénen halmozó lágyrészterime látható, mely tu-nak megfelelhet.

A mellékvese régióban jobb oldalon legnagyobb átmérőjében, 5,8 cm-es, bal oldalon 4,8 cm-es nagyságú, inhomogénen hypodens, inhomogén halmozást mutató terime ábrázolódik, mely met-nek felelhetnek meg.

Paraaorticusan számos, 8-23 mm-es, helyenként conglomeratumot alkotó inhomogén szerkezetű nyirokcsomó látható.

Sok orvosnál jártunk mindenki mást mond.
– Gyomorrák
– Tüdőrák
– Hasnyálmirigy rák
– Gyomor és tüdőrák egyszerre.

Csináltak tüdő tükrözést és vettek szövettant, NEGATÍV lett. Vettek CT alatt tűbiopsziával szövettant célzottan a daganatból, NEGATÍV lett.
Ma készült el a tumormarker
CA19-9: 4,9
AFP: 2,3
CA72-4: 1,7
CA 125 : 31,7
CEA: 7,8 (ez rossz?)
CA 15-3 : 78,4 (ez rossz?)

Kérem ezekre az eredményekre mondjon valamit, ha lehet. Apukám még semmilyen orvosi kezelést nem kap, csak küldözgetnek bennünket ide-oda. Hál istennek, jobban van. Erősödik és hízik is egy kicsit.

2 éve volt gyomor perforáció miatt műtve, de ott rendben volt minden. Azóta sem és most sem fáj sem a gyomra, sem a hasa. Nincs hányingere, nem hány. Nem lázas. A háta és a lába fájt, de ez elmúlt. Soha nem köhög. Nincs véres köpet. Ez a CT 2 hónapja készült, akkor Apu nagyon gyenge volt és fogyott. Régebben (1 éve) volt egy nagyon erős tüdő- és mellhártyagyulladása, amivel nem volt orvosnál. Lehet, hogy annak a nyomai látszanak a tüdején? Lehet, hogy a gyomrán a műtétnek a nyoma látható? Illetve volt 2 balesete, ahol repedtek a bordái. Lehet hogy a CT ezt látja?

Most tanácstalanok vagyunk. Apu azt mondta, nem enged több beavatkozást. Kérem mondja el a véleményét.

A leírt leletek alapján, ahogyan több szakorvos, mi sem tudjuk megmondani, honnan indul ki az a feltételezhetően rosszindulatú betegség (azaz mi lehet az úgynevezett primer tumor), amely a képalkotó vizsgálatok alapján valószínűsíthetően többszörös, a csontot felritkító csontáttéteket adott, illetve a gyomor-hasnyálmirigy környékén, valamint a tüdőben is daganatra jellemző képet ad, továbbá mindkét mellékvesében szintén daganatra jellemző térfoglaló folyamat van, s a betegség mellett kórosan megnagyobbodtak a hasi nyirokcsomók (ilyen méretnél, igazoltan rosszindulatú szövettannál ezek klinikailag nyirokcsomó áttétek szoktak lenni).

A régebbi bordatörés nem felritkulásként látszódna a bordákon, hanem esetleg az összeforrás helyén fokozott mészlerakódás, úgynevezett callus (kallusz) látszódna legnagyobb valószínűséggel.

Az, hogy egy tumormarker eredmény “rossz-e” az alapján lehet megmondani, hogy abban a laborban mi a normális határértéke (úgynevezett alsó és felső referencia értéke) az adott vizsgálatnak.

Az Önök esetében az a probléma, hogy az eddigi vizsgálatokkal szövettanilag nem sikerült alátámasztani a diagnózist, illetve pontosítani, hogy a szervezetet számos helyen megtámadó folyamat milyen daganatból indul ki. Amíg nincs pozitív szövettani eredmény, addig a képalkotó vizsgálatok alapján csak valószínűsíteni lehet a rosszindulatú folyamatot, biztosan kimondani nem, s a szövettani diagnózis hiánya késlelteti az onkológiai kezelés megkezdését is. Amennyiben kiderül, hol van az elsődleges tumor, amely áttétesen szóródott a szervezetben, akkor lehet dönteni a daganatgátló kezelésről, amely az alapbetegséget illetően, ha lehetőség van rá, valószínűleg kemoterápia. Emellett a felritkult, úgynevezett lítikus csontáttétek miatt a csontok további áttétes átalakulását lassító biszfoszfonát kezelés jöhet szóba a jelenleg valószínűsíthető adatok alapján.

Az orvosok azért “küldözgetik” az édesapját, mert szövettani eredmény nélkül nem lehet dönteni az onkológiai kezelésről. Egyszerűbben szólva: amíg nem tisztázódik, hogy mi okozza a betegséget, addig gyógyszert sem lehet adni rá.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Tüdőrák
Hasnyálmirigyrák
Csontáttétek a daganatos betegségben
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Top