Pet CT vizsgálat eredménye

Ma kapta meg édesanyám a Pet CT eredményeit, de az orvosa szabadságra ment, így mi próbáltuk meg megfejteni a leleteit. Nagyon hálásak lennénk, ha ennek ellenére egy szakmailag kompetens orvos is véleményt alkotna.

Natív low-dose CT és FDG-PET:
Az ábrázolódó intracranialis területeken kóros FDG-eloszlás nem azonosítható. A gégében szimmetrikus, intenzív, vs. funkcionális aktivitásfelvétel észlelhető. A fej-nyak régió más részein kóros nem észlelhető. Supra- és infraclavicularisan, az emlőkben és az axillákban kóros nem detektálható.

Jobb oldalon port-a-cath behelyezés utáni állapot. A tüdőben a radiofarmakon eloszlása normális, kóros eltérés nem látható. A mediastinumban és a tüdőhilusokban megnagyobbodott nyirokcsomó, illetve egyéb kórjelző eltérés nem ábrázolódik.

St. p. res. ventriculi, a rezidualis gyomor oralis részén szabálytalan alakban, kb. 37×40 mm-es területen intenzív FDG-felvétel detektálható, lágyrészdensitasú területen. Ezalatt, részben metabolikusan confluálóan az aorta és a hasnyálmirigy között több, max. kb. 17 mm-es intenzíven dúsító nyirokcsomó figyelhető meg. Paraaorticusan a jobb vese alsó pólusának szintjéig elszórtan még néhány max. 8 mm-es minimálisan, ill. mérsékelten halmozó nyirokcsomó is látható. A vesevénák szintjében a mesenteriumban bal oldalon 8 mm-es, diszkréten halmozó lgl. Látható. Másutt a leképzett infradiaphragmaticus nyirokrégiókban pathologiás nyirokcsomóra utaló densitasbeli eltérés, kóros FDG-akkumuláció nem detektálható. A lép eltávolítva.

A máj bal lebenye a bal hypochondriumba nyúlik. A bal lebenytől élesen el nem választhatóan, a rezidualis gyomor mellett közvetlenül 27×25 mm-es intenzív aktivitásfelvételű lágyrész észlelhető. A máj egyéb területein gócos halmozás nem mutatható ki, a natív felvételeken körülírt densitasbeli eltérés nem ábrázolódik. A haránt vastagbél előtt jobb oldalon a hasfal alatt kb. 18×8 mm-es mérsékelt FDG-felvételű lágyrészgóc ábrázolódik. Az epehólyag, a hasnyálmirigy és a mellékvesék eltérés nélkül. A vesék FDG-kiválasztása megfelelő, üregrendszeri tágulat nem látható. A vastag- és végbélben fokális dúsítás nem azonosítható. A kismedencei szervekben pathológiás nyomjelzőanyag-akkumuláció nem detektálható. A leképzett csontokban kóros FDG-halmozás nem látható.

Összefoglaló vélemény:
A leírt infradiaphragmaticus nyirokcsomókban, a gyomortól lateralisan levő, májtól élesen el nem választható lágyrészben és gyomor területén leírt a rezidualis lágyrészben is viabilis malignitas alapos gyanúja. A hasfali alatti góc dignitása kérdéses, elsősorban itt is propagatió lehetősége merül fel.

Az intracraniális területek a koponyán belüli terültek, ahol kórosat nem láttak. A gégében leírt FDG jelölőanyag fokozott aktivitása hátterében nem gondol a vizsgáló orvos daganatos eltérésre, ezért írta, hogy valószínűleg (vs: verosim similem) funkcionális. A tüdőkben, a tüdőkapukban (hilusok) és a két tüdő közé eső gátorüregben (mediastinum) sem láttak kórosat.

A műtött gyomornál látott 37×40 mm-es képletnél, rosszindulatú (malignus) folyamat gyanúját veti  fel a vizsgálat leírása, s ezt írják az összefoglaló véleményben is, ezen a területen a PET CT vizsgálathoz jelzőanyagként használt FDG-t erősen halmozó nyirokcsomók is vannak, ezek leírása alapján is felmerül, hogy a megnagyobbodott nyirokcsomókban rosszindulatú folyamat alakult ki.

A májtól el nem választhatóan is leírnak egy olyan 27×25 mm-es lágyrészgócot, aminek kifejezett FDG felvétele ismét rosszindulatú folyamatot valószínűsít. A hasfal alatt is láttak egy gócot, aminek FDG felvétele mérsékelt, erről nem lehet nagy valószínűséggel megmondani, hogy milyen indulatú (dignitású) elváltozásról van szó, de itt is annak eshetősége merül fel, hogy a daganat szóródott a hasfal alá.

Amennyiben orvosuk hosszabb szabadságra ment, a feltárt elváltozások miatt a lelettel akkor is jelentkezhetnek azon az osztályon, ambulancián, ahova édesanyja kontrollra jár a további teendők megbeszélésére.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák májátéttel, veseáttéttel 29 évesen
Gyomorműtét és B12 vitamin

Gyomorrák: kemoterápia okozta bőrelváltozás
Áttétes gyomortumor

Gyomorrák túlélési esélyek

Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák, nyelőcsőrák 40 évesen
Ödéma gyomorműtét után
Gyomorrák, állapotrosszabodás
Áttétes gyomorrák, vizesedés
Baktériumfertőzés: gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorpolip és tumormarker
Tumor vizsgálati értékei
Gyomorrák: legyen műtét?
Szétterjedt, műthetetlen gyomorrák
Életkedv áttétes gyomorrákkal
Gyomorrák: élet gyomor nélkül
Étkezés gyomor nélkül
Édesanyám gyomorrákos
Hányás kemoterápia után
Gyomorrák műtétje 29 évesen
Munkavállalás gyomorrák után
Gyomorműtét utáni kemoterápia
Gyomorrák lehetséges kezelése
Gyomorrák, tüdőárnyék
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomordaganat gyógyítása
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése
Gyomorrák, 72-4 tumormarker

Top