Gyermekvállalás limfómával (jelige: Limfoma)

Páromnál indolens non-Hodgkin limfómát diagnosztizáltak kb. 2 éve. Jelenleg semmilyen kezelést nem kap, bár korábban kapott néhány kezelést (gyógyszeres és „műtéti”). A betegség előrehaladottságát nem tudom pontosan, nem akar róla beszélni.

Néhány hete teherbe esett, az eddigi nőgyógyászati vizsgálatok alapján minden rendben van. A kérdésem az, hogy a terhesség hogyan befolyásolhatja a betegséget? Vagy pedig a betegség hogyan befolyásolhatja a terhességet? Továbbá milyen hatásoktól lehet tartani a baba és az anya esetében? Születhet a baba ugyanezzel vagy ehhez kapcsolódó betegséggel? Javulhat a párom állapota a terhesség miatt?

Hallottuk, hogy számos esetben jelentős javulás mutatkozott a beteg vérképében már akár 3 hónapos terhesen. Mi ennek a magyarázata? Várható ettől tartós/végleges gyógyulás esetleg?

Az indolens jelentheti azt, hogy „a kezelésre nem reagáló”, ezt párja az orvosával tisztázhatja, illetve a kapott zárójelentések alapján a háziorvos is adhat tájékoztatást a betegségről, de igazán pontos véleményt a hematológustól kaphatnak. Tekintettel arra, hogy Ön nem rendelkezik a non-Hodgkin lymphoma stádiumával (előrehaladottsáhának állapotával) kapcsolatban megfelelő információkkal, rá kellene beszélnie a párját, hogy azokat a kérdéseket, amelyek Önben felmerültek, beszéljék meg a hematológus kezelőorvossal.

Egy betegséggel összefüggésben számos mellékkörülmény van, amelyek ismerete nélkül, az Ön által elküldött részletinformációk alapján nem tudunk állást foglalni. A betegség pontos kórtörténetét ismerő hematológus válaszolhat arra, mi a kockázata a baba és a mama szempontjából ennek a terhességnek, a korábbi kemoterápia (az akkor beadott gyógyszerek) miatt fokozott-e a baba kockázata, és hogyan befolyásolja a terhesség a betegséget, illetve az anya életkilátásait.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Óriássejtes non-Hodgkin limfóma
Follicularis limfóma
Limfóma és lokális hőkezelés
Hodkgin kór
Nyirokcsomó megnagyobbodása
Kérdés a limfómáról
Non-Hodgkin Limfóma
Gyermeknemzés lymphoma után
Lázterápia és immunterápia

Top