Reménykedő, bizakodó: hasnyálmirigyrák

A hasnyálmirigy daganatról csak a rosszat lehet olvasni. Szomorúsággal tölt el, de arról a 10 %-ról, akinek esélye van a gyógyulásra, sehol nem tudok olvasni. Kérdezném én, valóban van arra esély, hogy ebből a rémálomból valaki ki tud gyógyulni vagy max 5 év a túlélés? Esetleg másfél év? Volt már olyan, akit teljesen meggyógyítottak ebből a betegségből, ha véletlenül időben megoperálták a beteget?

Miért írom mindezt? Csupán azért, mert a férjemet szintén novemberben operálták hasnyálmirigy-fej daganattal, egyúttal a farok-részből is távolítottak el. A szövettani eredmény jónak mondható (professzor szerint), nem volt nyirokmirigy stb. áttét. Az onkológus sem írt elő kemoterápiás kezelést azzal, hogy jók az eredmények (CT, MRI). Lehet azért nem kap, mert szívbeteg a férjem? Negyedévente viszont újra CT, MRI vizsgálat, tumormarker vizsgálat. Férjem jól van, igaz nem hízik, közben 15 kg-ot fogyott. Mitől is hízna, hiszen Diabetes 1 beteg lett, napi 175 gr szénhidrátot ehet, sőt állandóan éhes a szerencsétlen.

Én csak reménykedem, sőt örülök, hogy jól van, fájdalmai nincsenek. De az nagyon elkeserít, hogy tényleg ilyen rövid ideig lehet köztünk egy hasnyálmirigy műtött ember? Valóban nincs ennél több remény? Kérem őszintén tessék ezt leírni. Van az a bizonyos 10 %? Erről miért nem tudnak írni, hogy bízni lehessen?! Sokkoló az, amit mindig írnak a hasnyálmirigy-daganatról.

A hasnyálmirigyrákok jelentős része, ahogyan Ön is írja, valóban már a műtét során is olyan módon terjed rá a környezetére, ad környéki nyirokcsomó áttéteket vagy távoli áttéteket, hogy nincs lehetőség a műtéti eltávolításra.

Sajnos itt a honlapon, a hozzánk érkező kérdéseknél ugyanúgy, mint az életben, többségében helyileg kiterjedt (nem operálható), illetve áttétes hasnyálmirigyrákban szenvedő betegekről van szó. Ez ugyanis alattomos tumorfajta, nagyon sokáig nem okoz tüneteket, amikor pedig igen, akkor már olyan előrehaladott stádiumban fedezik fel nagyon sok esetben, amikor már nincs esély a teljes gyógyulásra. Ez az oka annak, hogy erről olvashat sokkal gyakrabban.

A leírtak alapján férje tartozhat abba a szerencsés kisebbségbe, akinél még operálható stádiumban derült fény a betegségre, s levelében nincs olyan adat sem, hogy a képalkotó vizsgálatok távoli áttétet igazoltak volna, ez is jó hír. Mindaz, amit leírt, felcsillantja a reményt, hogy van esély gyógyulásra is. Igaz – amint Ön szintén írja – a folyamatos képalkotó kontrollvizsgálatokra szükség van: a kontrollvizsgálatok (képalkotó vizsgálatok, labor és benne a CA 19-9 tumormarker) célja annak időbeli észlelése, ha a betegség kiújulna vagy áttét jelenne meg.

Önmagában a szívbetegség nem zárná ki általában a kemoterápiás kezelés alkalmazását, ha arra szükség van. Persze ez függ a szívbetegség fajtájától, előrehaladottságától, és attól is, hogy milyen onkológiai szert terveznek alkalmazni.

Az, hogy a férje nem hízik, önmagában még nem a daganatos betegséggel összefüggő rossz kilátásra utal, hanem értelemszerű következménye a cukorbetegség miatti diétának. Ugyanakkor nem derül ki, hogy ez a 15 kg-os súlyvesztés milyen testsúlyt eredményezett, milyen testmagassághoz, tehát csak átlagos súlyúvá vált a férje vagy kóros módon lesoványodott. Ha nem az utóbbi esetről van szó, akkor férje alacsonyabb súlya kedvező lehet nem csak a szénhidrát-háztartása szempontjából, hanem akár a levelében pontosabban meg nem fogalmazott szívbetegség szempontjából is.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Fájdalomcsillapítás
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Köszönet a válaszokért
Túl a hasnyálmirigyrákon?
Hasnyálmirigyrák: ez nem életminőség!
Hasnyálmirigy áttét
Áttétes hasnyálmirigy daganat
Hasnyálmirigyrák: mennyi lehet még?

Hasnyálmirigyrák célzott kezelése?
Hasnyálmirigyrák, sárgaság

Pancreas – CT lelet eredmény
Hasnyálmirigyrák oka és kimutatása

Hasnyálmirigyrák célzott kezelés

Májáttétes hasnyálmirigyrák

Hasnyálmirigyrák, nagy fájdalmak
Hasnyálmirigyrák, sárgaság okai és következményei
Kiújult rák kezelés nélkül
Rák az epehólyagban, pancreas
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top