Májrák, sárgaság, tudatvesztés, végső stádium

Édesapámnak májrákja van. A tumor 8×7 cm-es, egy fő éren fekszik. Mindent végigjártunk, amit lehetett, de gyógyíthatatlan. Már most is kórházban ápolják. Néha nincs képben, félrebeszél, nem tudja, hol van, komoly fájdalmai vannak. De néha meg teljesen tiszta, még felállni is van ereje. Teljesen sárga.

Ez már a végső stádium jele? Ilyenkor mennyi ideje lehet? Napok, hónapok? Haza szokták küldeni a végén vagy végig asszisztálják a kórházban? Az elméje ép ilyenkor, gondolatban tudja, hogy mi van akkor is amikor nincs képben?

Az Ön által édesapjáról adott kép súlyos, előrehaladott betegséget jelez. Az időnkénti zavartság lehet egy folyamatosan rosszabbodó májelégtelenség jele is, amely májkómában végződhet, amikor a máj már minimálisan sem képes ellátni a szervezetben a méregtelenítési funkciókat.

A sárgaság nagy valószínűséggel annak a jele, hogy nincs elegendő ép májszövet a normális működések ellátására, például az epefesték kiválasztására az epébe, ezért az epefesték (bilirubin) a vérben szaporodik fel, s okozza a bőr jellegzetes elszíneződését, illetve a – laborvizsgálatokban tapasztalható – bilirubin szint emelkedését.

Az, hogy a beteg otthon haljon-e meg, vagy inkább a kórházban, függ attól is, hogy a beteg és/vagy a család mit szeretne, illetve képes-e a család annyi erőt, időt, fáradságot ráfordítani a haldokló betegre, amennyire egy magatehetetlenné váló betegnek szüksége van. Vannak házi ápoló szolgálatok, illetve úgynevezett kijáró (a haldoklót a lakásán ellátó) hospice szolgálatok is, amelyek a szakellátásban (fürdetés-mosdatás, gyógyszerek beadása, szükség esetén felfekvések ápolása) segíthetnek. Egy részük szolgáltatásait napi pár órában az egészségbiztosítási pénztár is téríti, a háziorvos receptre felírva „utalványozhatja” ezt a házi ápolási szolgáltatást.

Fontos, hogy az elesett beteget, haldoklót ápoló család, illetve a háziorvos (vagy más orvos) között rendszeres kapcsolat legyen, hiszen például a fájdalomcsillapítók, köztük a kábító fájdalomcsillapítók dózisának fokozatos, de bizonyos esetekben akár naponkénti-kétnaponkénti emelése orvosi feladat.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Családban is lehet magányos a beteg
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes májrák
Súlyos májelváltozás
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májáttétes gyomorrák
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top