Rákgyógyítás: a rák mellett mi lesz a többi betegséggel?

Megjelent a Rákgyógyítás Magazin 2012. nyári kiadása. Az ingyenes, s hirdetések nélküli lap ír a rák mellett fennálló kísérőbetegségek kezeléséről, s az elsőtől független, második rák kockázatairól. A lap közérthetően magyarázza el az onkológiai kezelések fajtáit, ismerteti a kemoterápia típusait, a hormonterápia, az immunterápia, a célzott kezelések működését, foglalkozik az áttétek megjelenésének jellegzetességeivel. A rák kiváltó okait taglaló cikksorozatban a környezeti ártalmak kerülnek fókuszba. A rákbetegek és családjaik 2008 óta negyedévenként megjelenő országos magazinja eljut a kórházakba, klinikákra, a betegszervezetekhez, s postán is megrendelhető.

Rákgyógyítás Magazin 2012. nyárBár a rák diagnózisa rendszerint mindent felülír, a hatásos onkológiai kezelésnek előfeltétele az is, hogy a társbetegségek is karban legyenek tartva. Nem szabad elhanyagolni a magas vérnyomást, a cukorbajt, allergiát, csontritkulást, tüdő-, vese-, szív- vagy gyomorbetegségeket, mert azok szövődményei is gátjai lehetnek a daganatellenes kezeléseknek – figyelmeztet a Rákgyógyítás Magazinnak nyilatkozó belgyógyász-onkológus.

Egy daganat sajnos nem véd meg egy másiktól – olvasható az ijesztő megállapítás egy másik cikk címeként, amelyből kiderül: ahogyan javulnak a túlélési statisztikák, s egyre hosszabb életre számíthatnak az eredményesen kezelt rákbetegek, úgy nő annak a kockázata, hogy egyszer egy elsőtől független, második primer tumorral kell szembenézniük.

A citotoxikus gyógyszerek sejtméregként pusztítják a ráksejteket, a citosztatikus készítmények közvetlenül, a hormokezelések közvetve a sejtosztódást gátolják – sorjázza a lap összeállítása az egyes onkológiai terápiák jellegzetességeit, majd sorra veszi a kombinációs lehetőségeket, elmagyarázva a daganatok érfejlődését (VEGF) vagy növekedési faktor receptorait (EGFR) gátló célzott kezelések működési alapjait is. A lap összefoglaló cikkében veszi sorra a nyirokcsomókban, a tüdőben, a májban, a csontokban, az agyban megjelenő áttétek jellemzőit és kezelési lehetőségeit.

Környezeti ártalmak mindenkit érnek, a károsító hatások semlegesítésére viszont eltérő mértékben vagyunk képesek. A szabadtéri, az otthoni vagy a munkahelyi környezet egyaránt hordoz a rák szempontjából kockázatokat, amelyek egy része kivédhető, más része viszont elkerülhetetlen – mutat rá a levegőben, a vízkészletben, a termőtalajban, a vegyszerekben és a sugárzásokban rejlő veszélyekre a lap.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével, a www.rakgyogyitas.hu portállal együttműködésben 15 ezer példányban megjelenő ingyenes, s hirdetéseket sem közlő Rákgyógyítás Magazin elérhető az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél. Orvosi rendelőknek, egyesületeknek és magánembereknek egyaránt lehetőségük van a postai megrendelésre is. Mindössze egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére (2013. augusztustól az új cím: 6726 Szeged, Izabella u. 8.). A szerkesztőség azt kéri, hogy a megrendelők pontosan megcímzett, a postákon megvásárolható közepes, A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli „postakész” válaszborítékot adjanak postára. Akik több borítékot küldenek, azok számára az újabb lapszámokat automatikusan megküldi a kiadó. Betegklubok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi lapszámokat is biztosítja.

A Rákgyógyítás Magazin korábbi lapszámai:
2012. tavasz: Enni kell a túlélésért!
2011. tél: sámánok, áttétek, a halandóság feldolgozása
2011. ősz: Kulka-interjú, csontáttétek, májrákos sorstársak
2011. nyár: veszélyes termékek, hospice, áttétek
2011. tavasz: háziorvosok, otthonápolás, tüdőáttét
2010. tél: Meddig és miként élhetünk tovább?
2010. ősz: Miért lesznek áttétek?
2010. nyár: Bodrogi Gyula és Garas Dezső a Rákgyógyításban
2010. tavasz: Rák vagy rokkantnyugdíj?
2009. tél: A betegség értelme és ára
2009. ősz: Sorstársak közösségben
2009. nyár: Óvatosan a diétákkal!
2009. tavasz: Kockázatos ígéretek, virágzik a csodaszerpiac
2008. tél: Nem fájhat örökké
2008. ősz: Kemoterápiás kezelések: „rózsák és tövisek”

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top