Rákgyógyítás: Halász Judit is biztatja a betegeket

Halász Judit mellrák elleni küzdelméről, a daganatos fájdalomcsillapításról, a klinikai gyógyszervizsgálatokról szólnak a Rákgyógyítás magazin második számának kiemelt cikkei. Az elsősorban rákbetegeknek és családtagjaiknak szánt, alapítványi gondozásban megjelenő, ingyenes, hirdetéseket nem tartalmazó lap 10 ezer példányban jut el a fővárosi és vidéki onkológiai centrumokba.

„Nem szabad félelemből kimaradni a szűrésekből vagy odahaza rágódni valamilyen panasz miatt” – mondja Halász Judit, aki a Rákgyógyítás magazinnak adott interjúban részletesen beszél arról, miként vette fel a harcot a mellrákkal, miután egy mammográfiás szűrővizsgálat 8 évvel ezelőtt idejében kimutatta a szervezetében a rosszindulatú elváltozást.

A tapasztalatok szerint sok rákbeteg annak ellenére szenved a tumor következtében vagy a betegség kísérőtüneteként kialakuló fájdalmaktól, hogy a panaszokat lehetne csökkenteni, ezért a magazin összeállítást közöl arról, melyek a legfontosabb teendők, milyen hatékony gyógyszeres és más orvosi beavatkozások vethetők be a mindennapok élhetőbbé tétele érdekében. A fájdalmak egy része gyógyszer nélkül, pszichológiai módszerekkel is uralható: amint a lapból kiderül, nemcsak a gyógyszereken, hanem a betegséghez való hozzáálláson, a lelkiállapoton is múlik, hogy mennyire éli meg valaki nehezen a kór tüneteit.

A lap beszámol arról, a vidéki és a fővárosi onkológiákon egyaránt számos gyógyszervizsgálat folyik jelenleg is annak érdekében, hogy minél hatékonyabb gyógymódokat vezethessenek be. A nemzetközi szinten zajló kutatások gördülékenyebb szervezése érdekében pedig 11 – javarészt posztszocialista – ország onkológusai fogtak össze, hogy egy kutatói együttműködés keretében a régióra szabott vizsgálatok indulhassanak. A lap foglalkozik az is, hogy sok beteg őrlődik kétségek között, s azért keres az interneten orvosokat, mert a kórházban nem kapott megfelelő tájékoztatást betegségéről.

A Tűzmadár Alapítvány által negyedévenként kiadott lap célja az ismeretterjesztéssel küzdeni a tévhitek ellen, hozzájárulni a betegség elleni harc sikeréhez, s cikkeivel a rákbetegeknek és hozzátartozóiknak mankót nyújtani a kórházon belüli és az azon kívüli élethez. A Rákgyógyítás magazin megjelenésének előzménye, hogy a Tűzmadár Alapítvány 2006 novemberében elindította a www.rakgyogyitas.hu betegtájékoztató portált, amely a reklámoktól és hirdetésektől ugyancsak mentes, átfogó és hiteles ismeretterjesztést tűzte ki célul. A lap tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) és a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT).

Kapcsolódó cikkek:
Rákgyógyítás: új magazin rákbetegeknek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Segítség rákbetegek családtagjainak
Rák: ezer válasz, ami a kórházban nem hangzott el
Válaszok nélkül távozunk a kórházból

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top