Miért lesznek áttétek? Válasz a Rákgyógyításban

Megjelent a Rákgyógyítás magazin 2010. őszi kiadása. A kiemelt témák: rosszindulatú daganatos áttétek kialakulása, terjedése és kezelési lehetőségei, az onkológiai kontrollvizsgálatok menete, rákbeteg gyerekek lelki küzdelmei, főnővérek sugárterápiás tanácsai, civil és közösségi programok, illetve interjú a prosztatarákot legyőző Szacsvay László színművésszel. A rákbetegek 2008 óta negyedévenként megjelenő ingyenes, hirdetésektől mentes országos magazinja 15 ezer példányban jut el a kórházakba és a betegszervezetekhez, de postán is megrendelhető.

Szacsvay László sajátos nézőpontból beszél a prosztatarák nyomán átélt megpróbáltatásokról: azt mondja, a kétségbeejtő helyzetekben is kapaszkodót nyújtott számára, hogy igyekezett vidám maradni, illetve – sokszor önmaga kifigurázásával – vidítani másokat is. A színművész azt mondja: túl van a prosztatarákon, ám nem bízza el magát, mert bár immár évek óta rendben vannak a leletei, tudja, hogy maradhatott egy „mákszem” a gépezetben, ami feltámadhat, kiújulást, áttétet idézhet elő. Ettől ugyanakkor nem rettegni kell a mindennapokban, hanem megtenni azt, ami megtehető. (A Rákgyógyításnak korábban Bangó Margit, Bodrogi Gyula, Csákányi Eszter, Garas Dezső, Halász Judit, Nagy Bandó András, Vágó István és Zoltán Erika is nyilatkozott egészségről és betegségről.)

A magazin több oldalt szentel annak, hogy ezt a „mákszemet” megismertesse: bemutatja miért alakulhatnak ki áttétek a szervezetben, azok hogyan képesek terjedni, s növekedni. Az áttétek kutatásában nemzetközileg elismert professzor ad áttekintést a metasztázisok sajátosságairól, az ellenük folytatott harcról, arról a törekvésről, hogy a rák krónikus betegséggé szelídüljön. Kiderül az is, mire figyelnek az orvosok a kontrollvizsgálatokon? Az ápolói cikksorozatban pedig sugárterápiás centrumok főnővérei segítenek abban, miként lehet átvészelni a besugarazás megpróbáltatásait. Elmondják: a praktikus teendők mellett fontos, hogy a beteg fejben miként tud viszonyulni a kezelésekhez. Erről értekeznek a magazinnak nyilatkozó gyermekonkológusok is, leszögezve: nem elég csak gyógyszerrel gyógyítani a rákbeteg gyerekeket, a léleknek is kell a megerősítés.

A lap állandó rovataiban ez alkalommal összefoglaló olvasható a képalkotó vizsgálatok jellegzetességeiről, a rákkal kapcsolatos tévhitek közül pedig újabbakat igyekszik eloszlatni. A magazin beszámol a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság novemberre tervezett betegnapjáról, s a fővárosi Tűzmadár Házban zajló, a rákkal való testi-lelki megküzdést támogató tréningekről.

Az ingyenes, hirdetések nélküli Rákgyógyítás magazin elérhető az onkológiai centrumokban és egyre több betegszervezetnél: orvosi rendelőknek, egyesületeknek és magánembereknek egyaránt lehetőségük van a postai megrendelésre, mindössze egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére (2013. augusztustól az új cím: 6726 Szeged, Izabella u. 8.). Betegklubok, alapítványok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi lapszámokat is biztosítja számukra. A szerkesztőség csak annyit kér, hogy a megrendelők pontosan megcímzett, a postákon megvásárolható A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli válaszborítékot adjanak postára.

További információk:
B. Papp László lapszerkesztő
rakgyogyitas@gmail.com

Kapcsolódó cikkek:
2010. nyár: Bodrogi Gyula és Garas Dezső a Rákgyógyításban
2010. tavasz: Rák vagy rokkantnyugdíj?
2009. tél: A betegség értelme és ára
2009. ősz: Sorstársak közösségben
2009. nyár: Óvatosan a diétákkal!
2009. tavasz: Kockázatos ígéretek, virágzik a csodaszerpiac
2008. tél: Nem fájhat örökké
2008. ősz: Kemoterápiás „rózsák és tövisek”

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top