A magyarok napozáskor nem vigyáznak a bőrükre

A felnőtt lakosság fele kerüli a közvetlen napfényt, míg 15%-uk a nap bármely szakaszában kifekszik. A fényvédőkrémek használata ugyanakkor egyáltalán nem mondható általánosnak, mindössze minden ötödik ember használja ezeket ilyenkor rendszeresen.

A lakosság közel 50%-a napozik rendszeresen, 15%-uk pedig nem törődve az esetleges káros hatásokkal, a nap bármely szakaszában kifekszik a közvetlen fényre. Életkor alapján megfigyelhető, hogy a napozók aránya annak emelkedésével csökken, és a legfiatalabbak (35 év alattiak) esetében 20% a bármikor napozók aránya. Érdekesség, hogy a napozás időpontjának tényét nem befolyásolja szignifikánsan, hogy az illető vett-e már részt melanoma szűrésen.

A felnőtt lakosság közel fele egyáltalán nem használ fényvédő krémet a napozás során – igaz közülük sokan, ha csak tehetik, kerülik a közvetlen napfényt. Elgondolkodtató ugyanakkor az a tény, hogy a nap bármely órájában kifekvők körében is csak 50% körül alakul a rendszeres krémhasználók aránya. Egyéb szempontból az ilyen módon aktívan védekezők jellemzően nők, illetve 26-45 év közöttiek. Az alkalmazott krém egyébként döntően közepes (15-25) vagy magas faktorszámú (25+) krémet jelent.

A kutatás rámutat: Magyarországon alacsony, mindössze közel 20% körüli a felnőtt lakosság körében a melanoma szűrésen már részt vettek aránya.

Kapcsolódó cikkek:
Jön a napsütés, nő a melanóma kockázata
A leégés fizikája: miből lesz a bőrrák?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
Bőrrák

Top