28 éves nő PIII-PIV, életmód

2009. augusztus végén a rákszűrésem P4 lett, ami miatt szeptember végén konizációt hajtottak végre (ha a kúp alakú kimetszés ezt jelenti). A szövettan negatív lett, bár az is szerepel a leletben, hogy az elváltozást a metszet szélén helyezkedik el, és CIN III értéket adtak ki.

Ezután megnyugodtam egy kicsit, és reménykedtem abban, hogy minden rendben lesz. Most 2009. dec. 10-én ismét P3 lett a citológia, és most állok a kérdés előtt, hogy hogyan tovább? Gyermeket még nem szültem, de szeretnék, s nem tudom, hogy ebben a helyzetben mire gondoljak, és mi az eljárás?

1. Mit javasolnak erre az esetre?
2. PET CT-vel kimutatható az elváltozás?
3. Az életmódom az elmúlt 5 évben túlfeszített, stresszes és hajszolt volt, elhanyagoltam magam, szinte semmi mozgás, és vagy 30 kg felesleg (munka-egyetem-család-édesapám halála-stb.) Ha életmódot változtatok, van esély a folyamat megváltozására?
4. Édesapám gyomorrákban halt meg, genetikailag ez befolyásolhatja az állapotomat?

Orvosa valószínűleg kontroll citológiai és nőgyógyászati vizsgálatot javasol erre az esetre, hogy látni lehessen a folyamat további viselkedését.

A PET CT bár modern diagnosztikai vizsgálat, nem alkalma arra, hogy megmondja, a méhnyak területén néhány sejtben elindult-e daganat irányába történő elfajulás. Az eljárást szűrésre nem tartják alkalmasnak a szakemberek.

Az életmódváltoztatás, akár csak a túlsúly csökkentése, mérsékli számos betegség kialakulásának kockázatát, nemcsak például a magas vérnyomás betegségét, a cukorbetegségét, az ízületi betegségekét, illetve ezek szövődményeit, hanem hosszabb távon bizonyos daganatos betegségek kockázatát is csökkentheti.

A daganatos betegségek nagy gyakorisággal fordulnak elő a fejlett országok népességében, az mondható, hogy élete folyamán minden harmadik embernél kialakul rosszindulatú betegség. Vannak családok, ahol halmozódik a rosszindulatú betegségek előfordulása, de jelenleg ismert öröklődési mechanizmus csak a rosszindulatú betegségek néhány százalékában igazolódott, s a családi halmozódásban a jelenleg kevésbé ismert genetikai hajlamon kívül nagyon fontos szerepe van az életmódnak, táplálkozásnak, mozgásnak, dohányzásnak, hygiénés viszonyoknak is.

Csak arra biztathatjuk, hogy gondolja át életvitelét és vágjon bele az egészségesebb életmódba. Bármi is legyen a méhnyakra vonatkozó kontrollvizsgálatok további eredménye, ezzel a változtatással csak nyerhet, jobban fogja érezni magát.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Mozgással csökkenthető a vastagbélrák kockázata
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3 és HPV 19 évesen
P3, CIN I.

P3 CIN 1, kell konizáció?

Hogy zajlik a konizáció?
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top