Agytumor: kíméletes szövettan? (jelige: napocska)

Az agytumor nagysága és elhelyezkedése miatt a műtét nem jöhet szóba, csak a sugárterápia. Ennek elkezdéséhez viszont az onkológusnak szüksége van a szövettani vizsgálat eredményére. A hagyományos biopsziás tűvel végzett szövettani vizsgálat nagy kockázattal jár, így más, kíméletesebb szövettani eljárásra van szükség. Ennek elvégzésére leghamarabb augusztus végén kerülhet sor. Az a kérdésem, hogy mi ez az eljárás, hol végeznék el ezt minél hamarabb; és mi a különbség a két szövettani eljárás között?

Nem tudjuk, hogy levelében pontosan milyen “kíméletesebb szövettani módszerre” gondol. Újabban megpróbálják bizonyos agydaganatok esetén a keringő ráksejteket a vérből kimutatni, de a szokásos, gyorsan és biztosan eredményt adó beavatkozás a hagyományos biopszia, vagyis szövettani mintavétel. Ennek valóban van némi kockázata, de a szövettani lelet későbbi megismerésének, az időben tovább halasztódó esetleges sugárkezelési előjegyzésnek, majd elkezdésnek is van kockázata.

A központi idegrendszeri daganatok kezelésében jártas konzultáns szakorvostól azt a választ kaptuk: valószínűleg nem “kíméletesebb szövettanról” van szó, hanem un. sztereotaxiás mintavételről. A sztereotaxiás mintavétel azt jelenti, hogy egy, a fejre erősített fémkeret és CT segítségével előre tervezetten, pontosan, képileg dokumentálva tudnak célozni és mintát venni az elváltozásból. A szövettani értékelés itt sem más: ha szükséges volt, eddig is végeztek különböző immunhisztokémiai vizsgálatokat a mintán, amit mikroszkóppal elemeztek.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Többszörös agyi áttétek
Tüdőrák agyi áttétekkel: mik a tünetei?
Tüdőrák, agyi áttét
Tüdőrák és agyi áttét: visszafordíthatatlan volt?
Tüdőrák és agydaganat
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Áttétes rák hőkezelése
Áttétes agydaganat
Agydaganat tünetei
Agydaganat és vízhajtók
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Rosszindulatú agydaganat

 

Top