Anaplasztikus malignus és étrend-kiegészítők

Szövettan szerint anaplasztikus, hármas besorolású, malignus típusú, sürgősségi méretű agytumort távolítottak el, halántéklebenyből. Kérdésem egyrészt, hogy ez astrocytoma-e, vagy glioma? A kezelőorvos a támasztósejtek, a gliasejtek elváltozását vélte megállapítani még a szövettan előtt, és glioblastomára gyanakodott.

A vélhető ráktípus pontos szakkifejezése és jellemzői a tiszteletteljes kérdésem tárgya, valamint, hogy az A, B, C, D, E és F vitaminok, nyomelemek, stb. bevitele mellett a fokozott kalciumbevitel indokolt-e? Érelmeszesedés, veseelégtelenség nincs, csontritkulásra 700mg Ca eddig is kellett, de megkérdőjelezett forrásból napi 1000mg-ot ajánlanak a rákra.

Önök hogyan ajánlják a várható sugárkezelés előtt, melletti étrend-kiegészítőket? Mert számos bizonytalan forrás áll rendelkezésre, de a nagy tekintélyű kezelőorvos nem biztatott vitaminokon kívül másra. Bután úgy vélem, akár a Q10, de inkább a cukor fogyasztása még árthat is, gyorsítva a sejtszaporulatot?

Levele alapján nem tudjuk megmondani, hogy astrocytoma-e a daganat vagy glioma, netán glioblastoma-e, de a szövettani lelet részletes leírása, illetve a véleménybe leírt összefoglaló diagnózis a lehetőségekhez képest pontos tájékoztatást ad erről az alapján, ami a daganat szövettani vizsgálata alapján kimondható.

Az étrend-kiegészítőkkel, vitaminokkal, nyomelemekkel kapcsolatban sajnos az orvosoknak, onkológusoknak sem állnak rendelkezésre megbízható szakmai források. Nem lehet támaszkodni klinikai vizsgálatok eredményeire, amelyek megmutatnák, hogy bizonyos vitaminok, nyomelemek, étrend-kiegészítők alkalmazása mellett egyes  mellékhatások ritkábban jelentkeznek-e például a tervezett sugárkezelésnél vagy ezen szerek alkalmazása hozzájárulhat-e a daganat méretének csökkentéséhez, illetve javítja-e (rontja-e) a beteg túlélését. Amennyiben lenne ilyen adat, akkor tudnának az orvosok véleményt alkotni, s pontos információkat mondani a betegeknek.

Jól érzékeli tehát: sajnos nagyon sok a félinformáció, illetve az ellenőrizetlen, bizonyítatlan megnyilvánulás. Ezekről számos korábbi cikkünkben beszámoltunk (ld. kapcsolódó linkeket), s ez az oka annak is, hogy konkrét étrend-kiegészítőkről sosem foglalunk állást – nincs tudományos adat, ami alapján ezt felelősséggel megtehetnénk.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Betiltott étrendkiegészítők a polcokon
Vágó István: Legyen Ön is Szkeptikus!
Szkeptikusok és az alternatív gyógymódok

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vesedaganat végstádium: csodaszerek és csalódások
Agydaganat MR vizsgálata
Kiújult agydaganat?
Agydaganat szülés után
Agydaganat romló állapota
Gyógyulás agydaganat eltávolítása után
Glioma agydaganat 7 éve
Agydaganat elleni küzdelem
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?

Top