Aprósejtes tüdőrák, szabadgyök-fogók

Férjem aprósejtes tüdőrákjának kezelését kemoterápiát követően sugárterápiával folytatják. Kezelőorvosa és az Önök honlapján olvasom, hogy szabadgyökfogókat, vitaminokat sugárterápia alatt nem tanácsos szedni. Szeretném bővebben tudni az okát, illetve megerősítést kérnék ezzel az információval kapcsolatban.

Tudni szeretném, hogy mivel támogathatnám Férjem gyógyulását. Jelenleg Avemart, D3 vitamint, C vitamint és Béres cseppet kap. Jó erőnlétben van, bár kissé fáradékony. Végtagzsibbadására B vitamin komplexet javasoltak (nagy dózisban) a kemoterápiát végző gyógyintézetben. Szabadgyökfogó vagy sem?

Az Ön által kérdezett, szabadgyök-fogóként hirdetett készítmények alkalmazását azért nem javasolják, mert nem tudjuk, pontosan hogyan hatnak, nem tudjuk, hogyan befolyásolják az alkalmazott onkológiai kezelés hatását, nem tudjuk, a daganatgátló gyógyszerek és ezen készítmények együttes alkalmazásukkor milyen mellékhatások lépnek fel… Azt sem tudjuk, hogy az egyes készítmények valóban hatékonyak-e bizonyos daganatokban, legyen szó kissejtes vagy nem kissejtes tüdőrákról, emlőrákról, vastagbélrákról vagy más tumortípusról. Ennek az oka pedig nem más, minthogy a kereskedelmi forgalomban (interneten, ügynökhálózat révén) árult készítményekkel a gyártók/forgalmazók rendszerint nem végeztettek olyan nagy betegszámú, jól tervezett, statisztikailag korrektül feldolgozott klinikai vizsgálatokat, amelyek megmutatnák, hogy egyes betegségek különféle stádiumaiban hogyan befolyásolják ezek a szerek a teljes túlélést, illetve áttétes betegeknél például a betegség progressziójáig (rosszabbodásig) eltelt időt.

Áttétes betegek kezelésénél azért ezt a két időtényezőt vizsgálják az onkológiai klinikai vizsgálatok, mert a beteg (és hozzátartozóik) számára is a túlélés hossza, illetve a relatíve jó életminőségben, stagnáló, nem rosszabbodó betegség mellett eltöltött időtartam a mérvadó. De nincs olyan adatunk, amely a „szabadgyök-fogók” esetében, illetve sok más, úgynevezett kiegészítő készítmény esetében erre vonatkozóan felvilágosítást adna az orvosok, a betegek, a hozzátartozók számára. Az óvatosságnak általában tehát ez az információhiány a magyarázata, illetve az, hogy az onkológusok szakmai felelősséggel nem vállalhatják fel ezeknek a termékeknek a javallatát, mert nem tudhatják, egyik-másik alternatív szer nem éppen ellene hat-e az aktuálisan alkalmazott gyógyszereknek. A termékeket népszerűsítő hirdetésekben, honlapokon vagy fórumokon lehet találkozni pozitív példákkal, ám egyéni esetek nem fogadhatók el tudományos bizonyítékként, hiszen nem összehasonlíthatók egymással.

Az alternatív kezelésekkel, illetve az aprósejtes/kissejtes tüdőrákkal, s az onkológiai terápiákkal kapcsolatban további információkat találhat az alábbi cikkekben, valamint a hasonló betegséggel küzdő olvasóink és családtagjaik korábbi leveleiben.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák

Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Sugárkezelés a tumorok ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Betiltott étrendkiegészítők a polcokon

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák és hörgődaganat alternatív kezelése
Tüdőrák fájdalmas kemoterápiája
Tüdődiagnózis
Tüdődaganat kisebbítése
Nem kissejtes tüdőrák

Tüdőrák: mozgás és étrend
Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés?
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top