Aromatáz (jelige: kiscsillag)

Mi az aromatáz gátló és az aromatáz inhibitor?

Az aromatáz inhibitor, vagy magyaros kifejezéssel aromatáz gátló kezelés egyfajta hormonkezelés, amelyet hormonérzékeny (ösztrogén receptor pozitív) emlőrákok kezelésében alkalmaznak, elsősorban posztmenopauzás nőknél, tehát akik már nem menstruálnak. Lehet adni áttétes vagy helyileg előrehaladott mellrákos nőbetegeknek, lehet adni úgynevezett kiterjesztett adjuváns (műtét utáni) kemoterápia részeként, amikor a korábbi műtétet követő tamoxifen kezelés után 2-5 évvel váltanak valamelyik aromatáz gátló tablettára.

Az elnyújtott hormonkezelés célja az, hogy 5 év tamoxifen kezelés után is gátolja a mellrák kiújulását, illetve az áttétek megjelenését. Ma már – a bizonyító erejű klinikai vizsgálatok lezárása és statisztikai kiértékelése után – ezeket a készítményeket lehet adni közvetlenül a mellrák műtét után is, úgynevezett „korai emlőrák” kezelésében. Ezek a klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy az aromatáz gátló kezelés mellett ritkábban válik áttétessé a betegség, illetve csökken a helyi kiújulás gyakorisága.

Az aromatáz gátló készítmények azáltal fejtik ki hatásukat, hogy csökkentik az ösztrogén nevű női nemi hormon termelődését a szervezetben. Az aromatáz enzim a szervezetben a mellékvese kéreg által termelt hormont, a tesztoszteront alakítja ösztrogénné, s ennek az aromatáz enzimnek a gátlása (inhibíciója) minimálisra csökkenti a szervezetben az ösztrogén szintet.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák és hőhullámok
Újra kezdeni a hormonkezelést?
Mellrák: újrakezdődött menstruáció
Gyermekvállalás emlőrák után
HER2 mellrák esélyei
Mellrák: van más mód?
5 évvel emlőműtét után
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról

Top