Ascites lehetséges eredete (jelige: BB)

Anyukám néhány hete hasi panaszokkal elment a háziorvosához. Vérképében gyulladásra utaló eltérések voltak, vashiányt és a cukrának a normáltól magasabb értékét mutatta. Hasi UH-ja normál epe, vese, máj és lép képeket mutatott, viszont a „hasban jelentős mennyiségű ascites” látszódik. Ettől az eltéréstől a belekről és gyomorról nem tudtak diagnózist állítani, nem látszódott.

Kérdésem, hogy milyen problémák következménye lehet ez a kórkép?

A hashártya között a víz felszaporodása a hasvízkór, latin nevén ascites. Ez sokféle betegség következménye lehet. A teljesség igénye nélkül: kialakulhat májcirrózisnál, összefügghet számos fajta gyomor-bélrendszeri rosszindulatú daganatos betegséggel, májáttétet adó folyamatokkal, petefészekrákkal. Hashártyai áttéteket adó daganatoknál is gyakran előfordul. Ugyanakkor a szív betegségei is okozhatják a szervezetben a folyadék felszaporodását pl. szívelégtelenség esetén, de ez gyakrabban érinti látható helyen az alsó végtagot, mint a hasat. Előfordulhat hasnyálmirigy-gyulladásban és bizonyos vesebetegségekben is.

Mindez jelzi, hogy édesanyjánál részletes kivizsgálásra van szükség annak tisztázására, mi okozza a hasban a folyadék felszaporodását.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mi az a vízhas?
CT lelet: ascites

CT lelet: letokolt ascites
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Súlyos gyomorrák, vizesedés, ascites
Gyomorrák, lecsapolás
Petefészekrák és hasvízkór
Szabad folyadék a hasban?

Top