Áttétes mellrák (jelige: Pleurodesis)

Tizenöt éve műtötték először a jobb mellemet, többszöri recidiva miatt 2000-ben eltávolították. 2005-ben áttétes lettem tüdő és mellhártyára, most a májban is megjelentek gócok.

A jobboldalon nagy mennyiségű folyadékgyülem van a tüdőnél, a CT „a jobb tüdőben compressziós eresetű Dys- atelecsia”. Javasolták a „Pleurodesis” beavatkozást, de nem egyeztem bele! Februárban történt egyszeri leszívás (1 liter). Viszonylag jól érzem magam annak ellenére, hogy a jobb felén az alsó felső lebeny mérs. komprimált, a középlebeny elégtelen, összeesett.

Helyesen döntöttem? Muszáj a PLEURODESIS?

A mellkasi folyadékmennyiség termelődését általában csökkenteni lehet vízhajtók adásával. A rosszindulatú daganatos betegségekhez kapcsolódó mellkasi folyadékgyülem általában újratermelődik, és ismételt mellkascsapolásokra van szükség.

Vannak olyan esetek, amikor a mellkascsapolásra már 2-3 naponta szükség van annak érdekében, hogy a beteg fulladásos panaszai csökkenjenek. Többnyire a mellhártyán lévő rosszindulatú setjek felelősek az újra és újra felgyűlő folyadékgyülemért (szakszóval hydrothoraxért).

Amennyiben a megkezdett daganatgáltó kezelés (kemoterápia vagy hormonterápia) képes pusztítani a rosszindulatú sejteket, csökkenhet a mellüregben a folyadékképződés. Pleurodesisre általában akkor kerül sor, ha a mellkasi folyadékgyülem rendszeresen visszatelődik, s az újra és újra kialakuló fulladásos panaszok, illetve az ismétlődő mellkascsapolások jelentősen rontják a beteg életminőségét.

A pleurodesis során bizonyos anyagokat bejuttatva steril gyulladást generálnak, s így a mellhártya fali és zsigeri lemeze összetapad, ennek következtében nem lesz hely közöttük szabad folyadéknak. A fali lemez a csontos-izmos mellkasfalon tapad, a zsigeri mellhártyalemez a tüdő felszínén, s a két lemez közötti vákum tartja kifeszítve a tüdőket, biztosítva a levegő szabad áramlását.

A levele alapján Önnél szerencsére nem telítődik vissza ez a folyadék, s bár a tüdőt a folyadék összenyomja, így ott légtelenek a tüdőlebenyek (compressio atelectasia), a leírtak szerint Ön elég jól érzi magát és a maradék tüdőállomány is elegendő a légzés biztosításához.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Betegklubot szerveznek az emlőrákos nőknek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult emlőrák
5 évvel emlőműtét után

Top