Áttétes rosszindulatú daganat

Azért fordulok Önökhöz, mert a Rákgyógyítás.hu holnapot olvasva úgy gondolom, hogy objektív és laikusként is értelmezhető választ kaphatok.

Nagypapám év elején készült tüdőszűrő felvételein még nem láttak kóros elváltozást a tüdőben, viszont fájdalmai voltak, így továbbra is vizsgálatokra járt. Május végén küldték el mellkas CT-re, aminek az eredményét a levelem végén pontosan leírom. Ekkor derült ki számunkra, hogy valószínűleg rosszindulatú daganatos megbetegedés okozza a fájdalmait.

Ezt követően sikertelen volt a CT vezérelt mintavétel a tüdőből. A májbiopszia eredménye pedig negatív lett.
Sugárkezelést kapott a csípőjére (itt volt fájdalma többek között), továbbá erős fájdalomcsillapító tapaszt kap.
A kérdésem az, hogy mit tudunk még tenni annak érdekében, hogy megállapítsák a daganat kiindulási helyét, mivel jelenleg nem tudják megmondani. Még egyszer megpróbálni a mintavételt esetleg? Ha ismernénk a kiindulás helyét és hogy milyen típusú daganatról van szó, szóba jöhet-e még gyógyító kezelés, lévén hogy egyre rosszabb az állapota és már fekvőbeteg?

Nagypapám mellkas CT eredményében ez áll:
Jobb oldalon az S1 csúcsi részében 13×22 mm átmérőjű elmosódott határú pathológiás elváltozás látható. Ettől laterálisabban, peripherias localisatioban 22 mm-es kiterjedésben reticulonodularis jellegű beszűrődés megfigyelhető. Bal oldalon az S3-ban ventralisan a tüdőfelszíntől 8 mm-es mélységben 15x16x20 mm átmérőjű, sűrűn speculalt felszínű, a kontrasztanyagot inhomogénen halmozó nudulus ábrázolódik.

A középső mediastinumban a trachea bifurcatiotól ventralisan és az aortaablak 6-9 mm-es rövid átmérőjű, csoportosan elhelyezkedő nyirokcsomók figyelhetőek meg. Mindkét oldalon peribronchialisan egy-egy 8 mm-es lgl. van.

A jobb mellkasfél felső harmadában dorsalisan a pleura egyenetlenül megvastagodott, átlagosan 16 mm. A tüdőparenchyma felé karfiol szerű felszínnel határolódik. Pleuralis folyadékgyülem nem látható.

Normál tág aorta. Cor nem nagyobb.
A mellékvesék szabályos megjelenésűek.
A hepar. 3. szegmentumában 14×16 mm-es cysta látható. A 7. segmentumban, közvetlenül a rekeszi felszín alatt 30×36 mm-es, a 6. és 7. segmentum határán 12×15 mm-es, a 6. segmentumban 20×21 mm-es, valamint egy kisebb 7 mm-es elmosódott határú hypodens képlet van.

A Th.X csigolya corpusanak hátsó quadránsában, valamint a pediculust is érintve 19×23 mm-es lithicus terület figyelhető meg, a csontkontúrt nem lépi át. Jobb oldalon az elülső-alsó bordáknak megfelelően (pontos bordaelszámolás a felvételek alapján nem kivitelezhető), megközelítőleg 6 cm hosszan, 34 mm vastagágban és 6 cm szélességben orsószerű lágyrészszaporulat figyelhető meg, melyen belül feltöredezett bordarészletek ábrázolódnak.

Vélemény:
– tu. pulm.lobi. sup l. s. rad mal. Karakterű
– infiltratum pulm. lobi sup. l.d duplex ü susp. tu
– lymphadenomegalia mediastini et peribronchiale i. u
– metastasis hepatis
– met. vertebrae Th.X
– met. costae l. d. a pontos leszámoláshoz célzott osteographias felvétel készítése javasolt

Összességében a CT leleten egy több szervben (tüdőállomány, valószínűleg mellhártya, máj, csont) jelenlévő rosszindulatú daganatos betegség képe látszik. A CT lelet véleményében leírják, hogy a bal felső tüdőlebeny daganata (tumora) (tu. pulm. lobi. sup. l. s.) ábrázolódik, amely radiológiailag, vagyis a CT vizsgálati jellemzők alapján rosszindulatú (mal., azaz malignus) jellegű (karakterű).

A jobb felső tüdőlebeny (pul. lobi sup. l. d.) infiltrált (beszűrt), s itt is rosszindulatú elváltozást valószínűsítenek (a susp. tu itt arra utal, hogy tumor suspiciuma, gyanúja merül fel a látott kép alapján).

A gátorüregben (mediastinum), vagyis a két tüdőlebeny között elhelyezkedő térben (ahol a szív, a nyelőcső, a jobb és bal főhörgőre ágazódó légcső is megtalálható többek között), mind a két oldalon (l. u.) megnagyobbodott nyirokcsomókat (limfadenomegália) látnak, amelyek nem csak a mediastinumban, hanem a bronchusok, azaz hörgők környékén (peribronchiálisan) is elhelyezkednek.

A metastasis hepatis jelentése májáttét. A fentebb lévő részletes leírásban többszörös májáttétet írtak le és mértek le. A X-es háti (Th. vagyis thorakális) csigolyán csontáttétet írtak le, valamint egy jobb oldali bordán is (metastasis costae lateris dextri), a részletes leírásnál ezt kíséri 6 cm-es lágyrész-szaporulat, vagyis itt valószínűleg a daganatos szövet látható, amely elroncsolta a bordát.

Abból, hogy nagypapája a sugárkezelést a fájdalmas csontterületre kapta, illetve fájdalomcsillapító tapaszokat alkalmaznak nála, azt valószínűsítjük, hogy tüneti kezelésben részesül, tehát a sugárral, tapasszal a fájdalmait igyekeznek csökkenteni elsősorban.

Lehet, hogy az elsődleges daganat megállapítását már azért nem erőltetik a kivizsgálás során, mert a romló általános állapot miatt kezelést még ismert elsődleges (primer) tumor mellett sem indítanának már. Amennyiben még jó lenne a nagypapája állapota, akkor is az esetlegesen elindítható kezelés ilyen szétterjedt daganatos állapotban már nem gyógyító jellegű kezelés, hanem úgynevezett palliatív onkológiai terápia lenne, aminek célja nem a teljes gyógyulás elérése, hanem a daganatnövekedés lassítása vagy átmeneti gátlása, s így a tünetek, panaszok rosszabbodásának késleltetése. Rossz általános állapot mellett ugyanakkor már nincs értelme ennek, mert a megterhelő kezelés vélhetően nem hozna annyi eredményt, mint amennyi kockázatot hordoz. Ezért elsősorban a tüneti kezeléseken, a fájdalomcsillapításon és természetesen a lelki támogatáson kell, hogy legyen a hangsúly ebben a nagyon nehéz élethelyzetben.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:

Tüdőrák
Csontáttétek
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Mire jó a tüdőszűrés?
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Kemoterápia: a kezelések ütemezése is befolyásolja az eredményeket
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sok áttétes tüdőrák
Tüdőtumor, mellkasi nyirokcsomó áttétek, CT lelet
Tüdőrák: tudatzavar, agyi áttét?
Agyi áttétes tüdőrák alternatív kezelése
Adenocarcinóma: agyi áttétes tüdőrák
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák agyi és gerinc áttét

Tüdőrák, tüdőtágulás: miért nem műtik meg?
Tüdőrák: miért nem kezelik?
Vajdasági tüdőrák kezelése
Tüdőrák kilátásai
Laphámsejtes tüdőrák
Édesanyám tüdőrákos, mire számíthatunk?
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák – szétterjedt áttétekkel, végső stádiumban
Tüdőrák végső stádium, hospice szolgálat
Agyban áttétes tüdőrák
Nagysejtes tüdőrák, agyi áttétek
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek

Top