Áttétes tüdőrák diagnózisa (jelige: tüdődaganat)

Édesanyámnál ősszel diagnosztizálták különböző vizsgálatok (bronchoscopia, PET CT) után a tüdődaganatot. Szövettani diagnózis: carcinoma anaplasticum bronchi lobi inferioris pulmonis l.d. Immunhisztokémiai vizsgálatok alapján felmerül un. neuroendokrin carcinoma lehetősége. Azóta kemoterápiát kap, mivel nem operálható helyen van a tumor. Szeretném megtudni pontosan mit jelentenek az alábbi kifejezések.

Tumormarker: CEA 4,75ng/ml, Cyfra21-1:1,24ng/ml

Májmetastasis miatt inop., pulm. met. nem azonos lebenyben. (Mi úgy tudjuk, hogy a tüdőtumor elhelyezkedése miatt nem operálható, nem értem ezt a májáttétről szóló részt!?) CT-n 13 mm-es, kontrasztanyagot dúsító góc ábrázolódik a máj 7. segmentumában. PET CT-n a májban áttétre suspect focalis tracer akkumuláció nem detektálható.

Klinikai: T2 N0 M1 (A leletekben borsónyi kerekárnyék, illetve daganat leírás szerepel, ezért ezt lehet olyan korai felismerésnek nevezni, ami nagyobb reményt jelenthet a gyógyulására?) Tudom, hogy ilyen részleges információk alapján nehéz a válaszadás.

Az operálhatóság vonatkozásában van olyan eset, hogy technikailag, vagyis a daganat elhelyezkedése, környező fontos szervekre való ráterjedése miatt nem operálható egy elváltozás. Van olyan eset is, hogy a műtétet nem érdemes elvégezni, mert a szervezetben máshol is van áttét, s emiatt a  beteg számára esetleg nagy beavatkozást jelentő műtét sem hozna teljes gyógyulást. Az Ön által írt levélből az derül ki, hogy van egy tüdődaganat, van(nak) olyan tüdőlebenyben is áttét(ek), amelyek nem azonosak az elsődleges daganat (primer tumor) lebenyével.  Ezt jelenti a met pulm., vagyis metastasis pulmonum – nem azonos lebenyben.

Amennyiben azonos oldalon  és lebenyben lennének az elváltozások, akkor még mindig lenne lehetősége műtétre, de egy tüdőlebeny a teljes tüdő légzési felület kb. egyötödét biztosítja, így több lebeny eltávolítása jelentősen rontaná a beteg légzési funkcióit, életminőségét, terhelhetőségét. A CT-n a májban leírt képlet alapján felvetették, hogy ott áttét lenne, a PET CT vizsgálat, amely más technikával értékeli az elváltozásokat, azon a helyen nem mutat áttétre jellemző jelzőanyag (tracer) dúsulást.

A T2 N0 M1 jelölés azt jelenti, hogy a daganat (tumor) közepes nagyságú (T2), a klinikai kép alapján a tüdődaganat melletti nyirokcsomókban a képalkotó vizsgálatokkal nem látszik áttét (N0 = node, nyirokcsomó), az M1 pedig azt jelenti, hogy van áttét (metastasis).

A CEA (carcinoebrionalis antigén) és a Cyfra 21-1 tumormarker értékek. Értékelésük függ attól, hogy mennyi abban a laborban a normál értékük, ahol a vizsgálatot végezték. Követhetik a betegség változását, de azt is tudni kell, hogy nem minden esetben emelkedik az értékük, amikor egy betegség rosszabbodik, tehát az onkológus, pulmonológus elsősorban a képalkotó vizsgálatok eredményeire támaszkodik annak megállapításakor, hogy egy ismert daganatos folyamat rosszabbodott-e (progrediált) vagy javult (regrediált).

Áttétes esetben a kemoterápia célja az, hogy gátolja, lassítsa a rosszindulatú daganatos sejtek osztódását, tehát a gócok gyors növekedését és újabb gócok gyors megjelenését.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Fájdalomcsillapítás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Segítség a rákbetegek családtagjainak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, mellékvese CT
Tüdőrák: érgátló kezelés önköltségen?
Fertőzhet a tüdőrák?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top