CA-125 és hasi folyadék (jelige: fiamma)

Anyukám 7 hónapja volt rákszűrésen és minden eredménye negatív lett. 1 hónapja viszont elment nőgyógyászhoz hasi panaszokkal. A vizsgálaton nem vettek észre semmit, de a vér labor eredménye (tumormarker) 4300 lett. A CA125-ös.

2 liter víz van a hasüregben. Amiből nem vesznek mintát sem, nem csapolják le, mivel az kevés arra, hogy valami más szervet meg ne sértsenek. A CT vizsgálat sem mutatott semmit, csak a vizet. Ultrahangos vizsgálaton sem láttak semmit csak vizet. Megvizsgálta egy másik nőgyógyász, aki szintén nem észlelt semmi elváltozást. Azt mondta, nem hiszi, hogy valami rosszindulatú lenne. Béltükrözés is negatív lett. Mi az esélye annak, hogy rosszindulatú daganata van? Vagy lehetséges, hogy erős gyulladás, esetleg jóindulatú daganatról lehet szó? Az anyukám 67 éves, és soha nem volt semmilyen betegsége.

A köznyelvben nőgyógyászati rákszűrésnek nevezett szűrővizsgálat során a méhnyakat vizsgálják, illetve természetesen történik nőgyógyászati vizsgálat is, de egy kis daganatra, ha az nem a méh hüvelybe belógó területén van, nem derül fény. Levele alapján az eddigi vizsgálatokkal sem sikerül kimutatni azt a daganatot, amelyet az orvosok a magas CA 125 szint miatt a nőgyógyászati szerveknél valószínűsítenek. Amíg nincs citológiai vagy szövettani vizsgálat, addig nem lehet biztosan kimondani azt, hogy rosszindulatú daganatos betegségről van szó, még akkor sem, ha a nagyon magas CA 125 szint, valamint a szabad hasi folyadék alapján leginkább ez valószínűsíthető.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Rákkutatás a betegek részvételével
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek

Előzmény:
Biztos a petefészekrák?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekrák, kétszeri műtét
Petefészekrák, bizonytalan diagnózis

Petefészekrák, sürgős műtét

Petefészekrák, kétszeri műtét

Petefészekrák, abagovomab vakcina
Petefészekrák célzott kezelés
Ovarium carcinoma, hőterápia
Végzetes petefészekrák
Petefészekrák terápiája
Petefészekrák drága gyógyszere – 3.
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top