Conisatio, méheltávolítás (jelige: Szilvia83)

Október 13-án volt egy Conisatio műtétem, ennek a szövettani eredménye a következő: A küldött portiórészleteket teljes egészében feldolgozva, azok felszínén helyenként a laphámborítás megtartott, typusos. Ez döntően a széli területekben látható. A hámátmenet környezetében azonban hosszabb szakaszon a laphámborítás szabálytalanul kiszélesedett, itt részben súlyos fokú dysplasia jeleit mutatja, helyenként azonban már malignitás kritériumait elérő fokú dysplasia is megfigyelhető.

A hám-kötőszöveti határ azonban mindenütt megtartott, éles. Ezen terület döntően a C jelzéssel indított, klinikailag fonállal jelölt területben látható. Az emellett lévő súlyosan dysplasiás területekben néhol HPV infectióra utaló koilocyták, ill. dyskeratotikus sejtek is megfigyelhetők. A súlyosan dysplasiás területekben, ill. az in situ területben is számos osztódó alak tűnik fel.

A cervicalis mirigyek egy részében laphám metaplasia jelei láthatók, mely metaplasias hám szintén súlyos fokban dysplasiás, ill. helyenként in situ carcinómára utaló jeleket mutat. Az elváltozás területében a hám alatt lymphocytás, plasmasejtes lobosodás tűnik fel.

Mivel a portió több darabban érkezett, így az elváltozás eltávolításának mértékéről jelen anyag alapján nyilatkozni nem tudunk.

Kaparék: A kaparékokban nagyobb, összefüggő endometrialis nyálkahártya-részletek láthatók. Laphámszöveti részletek a kaparékokban nem azonosíthatók. Az endometrium mirigyei általában szűkek, egyenesek, a stroma sejtdús. A szöveti kép proliferatiós fázisra utal. Hyperplasia, atypia, ill. dysplasia nem észlelhető.

Azt ajánlották, hogy meg kell operálni, ki kell venni a méhemet.
Mik a további teendők ezután? Mit jelent ez a szövettani eredmény?

A méhnyakból kúp alakban távolítottak el szövetet, vagyis konizációt végeztek. A szövettani lelet szerint a méhnyak rákmegelőző állapotát találták, azonban nem ítélhető meg pontosan a széli rész érintettsége, vagyis hogy a konizáció (a kúp alakú kimetszés) az épben történt-e.

Ez a szakkifejezés magyarán azt jelenti: nem ítélhető meg, hogy teljesen sikerült-e „körbemetszeni” az elváltozást. Amikor ugyanis sikerül, akkor az látszik a mikroszkóp alatt, hogy a kivett elváltozás körül még van biztonsági zóna, ép szövet is, tehát kicsit (ez alatt millimétereket kell érteni) nagyobb részt metszettek ki, mint maga az elváltozás volt. Ha nem az épben történt a kimetszés, az azt jelenti, hogy a mikroszkóp alatt azt látják, hogy a vizsgált, kimetszett szövetdarab egyes részén vagy részein a metszési vonal a daganatosnak véleményezett területen halad át, tehát az elváltozás vélhetően túlterjed azon, mint amit kimetszettek. Azaz maradt vissza elváltozott rész a beteg szervezetében.

Ilyen esetben általában a konizáció ismétlése javasolt (értelemszerűen egy kicsit nagyobb metszéssel), azonban bizonyos életkor felett valóban szóba jöhet a méh eltávolítása is. Ez történhet hasi metszéssel vagy hüvelyen keresztül, mindkét módszer rutin műtétnek számít, mérsékelt műtéti kockázattal.

A méh belső nyálkahártyájában (endometrium), illetve az onnan vett kaparékban nem találtak rosszindulatúságra utaló szövettani elváltozást.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Küret vagy méheltávolítás? – 2.
Küret vagy méheltávolítás?
Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú?
Indokolt konizáció után a méheltávolítás?
Dysplasia, CINIII
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Méheltávolítás utáni ultrahang
Konizáció, szövettan után: cervicalis dysplasia
P3 citológia kontrollja
HPV gyanús: P3 citológia lehet felfázástól is?
P3 és HPV, immunrendszer erősítése
Citológiai eredmény: P2
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?
Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú?

Top