Csontáttétes tüdőrák (jelige: Papa)

A férjem koponya és csontáttétes tüdőrákban szenved. Kemo és sugárkezelést kapott. Erre nagyon jól reagált. A tüdő és a koponyatumor minimálissá vált, de a csont egy része stagnál, a szegycsontnál fokozódik. Fájdalmai nincsenek. Tegretolt, Glycerines oldatot, Metadolt és havonta egy Zometát kap.

A csontra tudnék-e valami erősítőt adni, ami esetleg beépülhetne a csontokba? Kálium, kálcium, vagy bármi nem kéne a Medrol mellé?

A javulás ellenére furcsa módon most került szerintem depressziós állapotba. Nem akar enni szinte semmit, nagyon lefogyott, gyenge, nem érdekli semmi, össze-vissza, akadozva beszél. Azért gondolok depresszióra, mert társaságban össze tudja kapni magát, szinte olyan mint régen, de az étvágytalansága már borzasztó. Lehet, hogy sokan azt gondolják, hogy telhetetlen vagyok, mit akarok, hiszen javul? Valóban telhetetlen vagyok: Őt szeretném, ameddig csak lehet.

A csontra a férje jelenleg biszfoszfonát kezelést kap az Ön által említett infúziós készítmény formájában, havonta egyszer. A biszfoszfonát készítmények tekinthetők legtöbbször a csontáttétek korszerű kezelésének. Bizonyos esetekben szoktak mellé kalciumot adni, de ezt meg kell beszélni a kezelőorvossal, aki ismeri a vér calciumszintjét. Ez azért fontos, mert a csontáttétek mellett gyakran a vérben túlzottan fel képes szabadulni a kalcium, s ekkor a további kalciumbevitel káros is lehet.

A kifejezés, hogy koponyaáttét, feltételezzük, hogy nem a koponyacsont rosszindulatú folyamatára utal, hanem agyi áttétre, agydaganatra. Amennyiben valóban az agyban van áttét, ez magyarázata lehet a személyiségváltozásnak, illetve a beszédzavarnak is, amely ha fokozódik, orvosi konzíliumot, szükség szerinti ellátást, esetleg a szteroid dózisának emelését, vízhajtók adását teheti szükségessé. Ez természetesen nem zárja ki, hogy depresszió is közrejátszhat, de előbb a szomatikus (testi-szervi) tünetek oldaláról praktikus megközelíteni a kérdést.

Az étvágytalanság gyakran velejárója a kiterjedt, áttétes betegségnek, ahhoz hozzájárulhat a kemoterápiáknak a hányingert, hányást keltő hatásuk is.

Mi nem tartozunk azok közé, akik azt gondolják, hogy telhetetlen: természetes, hogy minél tovább maga mellett szeretné tudni a férjét, akit szeret. Ugyanakkor vannak a betegségnek olyan stádiumai, amikor a beteget már kevés dolog érdekli, s gyakran nehezére esik „összekapni magát.”

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Agydaganatok
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen

Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrákban időt nyerni
Áttétes tüdőrák panaszai
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőműtét és kemoterápia
Súlyos tüdőrák kilátásai
Reménytelen tüdőrák?
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Csontáttétek ellátása
Elkeseredett tüdőrákos nő

Top