Csontáttétes tüdőrák (jelige: Zárójelentés)

Segítségre lenne szükségem az alábbi zárójelentéssel kapcsolatban, olyan orvosi szakkifejezéseket tartalmaz, ami számomra sajnos nem egyértelmű. Apukám 65 éves és márc.-ban észlelték nála a daganatot egy trombózis kapcsán. Előre is nagyon-nagyon köszönöm a segítséget.

Diagnózis: Tu. pulm. l.s., Met.pulm.l.d., Hyperuricaemia, Met.oss., Thrombois iliaca ext., femorális communis ls. Anaemia sec.
C3410 Felső lebeny, hörgő vagy tüdő rosszindulatú daganata
C7950 A csontok és csontvelő másodlagos rosszindulatú daganata
Szövettan: cc.planocell.

Anamnesis: Bal alszár thrombosis kapcsán 2009. márc.-ban észleltek bo. felső lebenyi Pancoast tumorát. Bronchoscopos vizsgálattal kóros nem volt látható, TTP-vel plancell. cc-t igazoltak OKPTI-ben. A CT mediastinalis nycs-kat és ellenoldali pulm. met.-et mutatott ki. A beteg bal combja is beduzzadt, Doppler vizsgálat a korábbi poplytea thrombosis további terjedését írta le.

2009.04.08. Doppler: jó alsó végtag mélyvénáiban szabad áramlás, bo. a poplytealis szakaszon már számottevő recanalisatio látható, a femorális szakaszon azonban a mélyvéna lumene végig thrombussal kitöltött, mely felterjed a vena iliaca externaba is. Anticoagulálást tovább folytatták, hasi UH neg. Ez év febr.-ban kezdődtek sacralis kiindulású bal lába, majd később jobb lábba is sugárzó panaszai.

2009.04.30. Lumbosacralis gerinc, medence rtg.: S-I-es segmentum lyicusan átépült, jo SI rés alsó pólusánál lágyrész valószínűsíthető. Bo oss ilei az acetabulum felett közvetlenül a lat. Kontúron 6 cm hossza kirágottság, mellette lyticus átépülés és kóros lágyrész kiszélesedés. A jo os pubis alsó szárán lyticus átépülés. A medenceöv csontjaiban és mko. femur ábr. részén több, némely mm-es felritkulás.

2009.04.30. Teljes gerinc MR: B. felsőlebenyben a lat. mellkasfallal összefüggően kb. 6×5,5cm-es tumoros terime. A medenceöv csontjai kiterjedten kóros inhomogén jelintenzitásúak. A sacrum bal felén kb. 11x8x7,5 cm-es extraossealis tumoros lágyrész. A terime bo. sacralis foamenekben és a sacroiliacalis résbe beterjedt, a kismedence felé bedomborodik, a medencefali izmokat infiltrálja, és dorsalisan a subcutan rétegig húzódik. Cranial felé a folyamat az L.V-S.I résszintjét eléri. A folyamat különböző mértékben érinti a csigolyákat. A csontvelő tumoros érintettsége valószínű. A csigolyáknak megfelelően a gerinccsatornát szűkítő, extraossealis tumorterjedés nem mutatható ki. B-Belosztályunkon XY főorvos asszony látta, XZ tanár úrhoz irányította, aki mk. végtagba sugárzó fájdalom, zsibbadás, gyöki tünetek miatt palliatív besugárzásra jegyezte elő osztályunkra.

Status: Gyenge erőáll. ffibeteg, fájdalom miatt ágyhoz kötött, állandó katéterviselő. Nehézlégzése nincs, b. lábon postthromboticus állapot, lábai kissé zsibbadnak. Deréktől mk lábba sugárzó erős fájdalom.

Epikrízis: A disseminált tüdőtumoros betegnél kismedencei ossealis, extraossealis metastasisok miatt palliatív, fájdalomcsillapító célú telecobalt besugárzást végeztünk, melyre fájdalmai valamelyest csökkentek. Otthonába kímélő életmód, eddigi gyógyszereinek további szedése javasolt. Állandó kathétert megszüntettük, spontán jól vizel. Amennyiben otthonában vizelete elakadna, ter. ill. urológiai osztályon jelentkezzék.

Összességében az mondható, hogy édesapjánál a bal tüdőben rosszindulatú daganatot fedeztek fel (tu pulm l.s. vagyis tumor pulmonum lateris sinistri), amely áttéte(ke)t adott a jobb oldali tüdőbe (met. pulm l. d vagyis metastasis vagy metastases pulmonum lateris dextri). A zárójelentés későbbi részében a daganatot Pancoast tumornak nevezik. A magyar anatómiában hagyományosan sok szerzői név szerepel, a Pancoast tumor olyan tüdődaganat, amely valamelyik tüdő felső lebenyében helyezkedik el, vagyis a tüdőcsúcsban. Ez az elhelyezkedés azért fontos, mert a daganat olyan helyen van, ahol sok ér és ideg fut, s például a daganat nyomhatja a kar irányába menő idegeket, erős fájdalmat okozva, vagy keringési zavart okozhat ezen a területen.

Visszatérve a diagnózisok között felsorolt kifejezésekhez: a rövidítések közül a met oss a metastasis ossealis, amelynek jelentése magyarul is rajta van a diagnózisokat tartalmazó részen, a BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) kód mögött: a csontok másodlagos rosszindulatú daganatáról van szó, vagyis a tüdőrák csontokban megjelenő áttétéről. A hyperuricaemia azt jelenti, hogy magas a vérben a húgysav szint. A trombózisnál jelölik azokat a hasban, illetve a bal combban lévő ereket, ahol a trombózist diagnosztizálták (thrombosis iliaca externa, femoralis communis, lateris sinistri). Emelett édesapjánál anémia, vagyis vérszegénység diagnózisát állították fel, amelyet másodlagosnak (sec, secunder) véleményeztek a diagnózisban, vagyis ezzel arra utalnak, hogy a daganatos alapbetegség, az áttétek következtében alakult ki. A trombózisokról tudni kell, hogy körülbelül kétszer olyan gyakran jelentkeznek rosszindulatú daganatos betegségben szenvedő betegeknél, mint nem daganatos embereknél, s édesapja esetében is a trombózis, illetve az emellett végzett kivizsgálás derített fényt a rosszindulatú alapbetegségre.

A szövettani diagnózis laphámsejtes rákot (carcinoma planocellulare) mutatott. Az anamnézis, vagyis a kórelőzmény leírásában jelzik, hogy nemcsak az ellenoldali tüdőben van áttét, hanem a mellkas közepén, a gátorüregben lévő nyirokcsomókban (nycs) is, vagyis a medaistinális nyirokcsomókban.

Az április 8-i Doppler vizsgálat tulajdonképpen az erek ultrahangos vizsgálata, amelynél leírják, hogy a thrombózis továbbterjedt (feltételezhetően egy korábbi vizsgálathoz vagy lelethez képest), ugyanakkor recanalisatio is látható, vagyis bizonyos helyeken az ér ürege ismét átjárhatóvá vált a véráramlás számára.

A sacralis, vagyis a gerinc keresztcsonti szakaszának fájdalma miatt (mely a lábba sugárzott) készítettek a gerinc alsó (lumbosaclaris, vagyis ágyéki-keresztcsonti szakaszáról) és a medencéről röntgen vizsgálatot, amely során azt látták, hogy a csont bizonyos helyeken kiritkult, kirágottá vált, ezeken a helyeken az áttét pusztítja a csontszerkezetet. A röntgen leírása szerint az I-es keresztcsonti (S, sacaralis) csigolyán, a bal csipőízület fölött károsodott a csont, ezenkívül a medence több részén és mindkét combcsontban véleményeznek hasonló, a csont szerkezetét károsító csontáttéteket. A gerinc MR vizsgálat pontosabban képes tisztázni annak a lágyrészképletnek az elhelyezkedését, amelyet már a csontröntgen vizsgálatnál is jeleztek, s amely tulajdonképpen egy daganat, amely a gerinc mellett a hasüreg irányába eső izmokat is beszűrve bedomborodik a kismedence (a medence alsó része) felé, és beszűri a medencefali izmokat is. Az MR vizsgálat nem lát olyan elváltozást, amely beszűkítené a csigolyák belsejében futó gerinccsatornát, amelyben a gerincvelő helyezkedik el.

Édesapja az áttétek miatt, részben a daganatsejtek pusztítására, részben az áttétek okozta fájdalom mérséklésére sugárkezelésben részesült. A sugárkezelés fájdalomcsillapító hatása folyamatosan fejlődik ki, napok, pár hét alatt. A leírás alapján édesapja elesett általános állapotú, feltételezhetően jelen állapotában nem láttak lehetőséget arra az orvosok, hogy kemoterápiás kezelést indítsanak. Ebben az állapotban fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás, amelyet gondosan megválasztott erősségű és adagú fájdalomcsillapító alkalmazásával kell végezni. Ennek az a célja, hogy a betegnek ne legyenek fájdalmai, ezért ezeknek a készítményeknek a dózisát addig kell emelni, vagy a készítményt változtatni, amíg a fájdalommentesség nem érhető el. Megfelelően beállított tartós fájdalomcsillapító mellett is jelentkezhet időnként úgynevezett áttörő fájdalom, amelyet gyorsan felszívódó, gyorsan ható készítményekkel lehet uralni (cseppek, tabletták, injekció, kúp formájában).

Az erősebb fájdalomcsillapítók adása mellett – különösen tartósan ágyhoz kötött betegeknél – kialakulhat székszorulás is, erre is figyelmet kell fordítani. Az ágyhoz kötött daganatos betegnél a gondos ápolás fontos, mert azzal ki lehet védeni például a felfekvések kialakulását. A háziorvostól tudnak tájékozódni arról, hogy az Önök településén hozzáférhető-e valamilyen formában a házi ápolás, ami – társadalombiztosított formában, a háziorvosi receptre “felírva” – napi 1-2 órás szaksegítséget nyújthat a beteg ellátásában.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák, T4M1N1
Tüdőrák sok áttéttel
Tüdőrák: áttét, elesettség, végstádium
Áttétes hörgőrák, tumoros láz
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top