Csontvelőrák 40 évesen (jelige: csontvelőrák)

Van egy Testvérem, 40 éves és sajnos csontvelőrákos. Jelenleg Bp-en kezelik a Szent László Kórházban. Elvégeztek nagyon sok kezelést, de csak 75%-os működést tapasztaltak. 6 hónapja kezelik kemoterápiával, de nem javul az állapota, sőt romlik. Most a lép sem funkcionál, úgyhogy a seb osztályon van megfigyelés alatt. A csontvelődonorság kizárva, mert senkié nem volt jó a családból. Tanácstalan vagyok maximálisan, mert nem tudom mit csináljak, senki nem ad tájékoztatást. Egyébként én magam is az egészségügyben dolgozom. És még annyit, hogy 162000-es fehérvérsejtszámmal haza akarták küldeni a kórházból, úgyhogy nagyon megrendült a bizalmam.

Sajnos vannak olyan vérképzőrendszeri betegségek, ahol a kezelés csak átmenetileg tudja gátolni a rákos sejtek burjánzását és nem tudja azokat teljes mértékben elpusztítani. Ha nincs megfelelő csontvelődonor, nem lehet olyan erős kemoterápiát adni, ami kipusztítaná a rákos sejtvonalakat, hiszen ezek helyett nem lehetne új, egészséges csontvelőt beültetni, s egy esélyt kapni a gyógyulásra.

A betegség sajátossága a magas fehérvérsejtszám, amely nem minden esetben csökkenthető, hiszen itt a kóros sejtek felszaporodásáról van szó. Testvérével együtt egyeztethetnek egy időpontot és kérhetnek felvilágosítást a kezelőorvostól, amennyiben testvére is ezt szeretné, vagy feljogosíthatja Önt, hogy tájékozódjon a betegségéről, ha ezt közli a kezelőorvosával. Természetesen az orvos azt veszi figyelembe elsődlegesen, hogy a testvére mit dönt a felvilágosítással kapcsolatban, s nem adhat mindenkinek teljes körű információt a családban, csak annak, akit testvére megnevez.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fertőzés csontvelőátültetés után
Csontvelő-átültetés utáni lehetőségek
Csontvelő-átültetés utáni kezelés
Leukémia, leállított kezelés
Allogén transzplantációs-kockázat
Csontvelőre várva 8 évesen
Donorra várva

Top