Daganat a mellékvesében – 3.

Köszönöm az eddigi válaszaikat! A tegnapi CT lelete: Natív és kontrasztanyagos hasi CT vizsgálat. A hepar. mérs. nagyobb, densitása egyenletesen csökken, benne körülírt kóros képlet nem látható. Az epeutak nem tágabbak. A choleccista kp. telt. A pancreas és lien szélesedése és szerkezete szabályos. A mellékvesék megtartottak, Mk.vese átlagos nagyságú, a parenchyma norm. szélességű és szerkezetű. Jó intensitasú nephgropraphias effectus észlelhető. Üregrendszeri tágulat, urolit nem ábrázológik.

A bal vesében, a felső harmadban ventralisan egy 57×47 mm-es cystosus képlet figyelhető meg. A hasi nagyerek lefutása, tágassága szabályos. Szabad hasűri folyadék, kóros nycs. megnagyobbodás és pathológiás bélfal megvastagodás a vizsgált hasi szakaszon nem látható.

Vélemény: A mellékvesék eltérés nélküliek. Atípusos cysta a bal vese felső pólusánál.
Kód: N2810
Diagnózis: Vesecysta, szerzett.

Természetesen nem várom el Önöktől, hogy találgatásokba bonyolódjanak, egyszerűen csak a folyamatokról akarom a megfelelő tájékoztatást megadni. Köszönöm az irányomba tanúsított türelmüket, és minden megkapott információt ezután is továbbítok. Célom, hogy amikor bármilyen beavatkozás kapcsán döntést kell hoznom, akkor az a döntés biztos és megbízható alapokon nyugodjon.

A portálunkhoz érkező kérdések megválaszolását felvállaló onkológus szakértők a hozzánk érkező levelek nagy száma miatt azt nem tudják felvállalni, hogy a kérdezőink leleteit folyamatosan, személyre szabottan kövessék, az internetes fórum nem alkalmas szakmai másodvélemények megfogalmazására vagy konkrét terápiás javaslat kidolgozására sem. A felmerülő konkrét kérdésekre legjobb tudásunk szerint válaszolunk a jövőben is.

A CT mérsékelten megnagyobbodott májat mutatott, amelyben góc (pl. áttétre gyanús elváltozás) nem ábrázolódott. Normálisnak ábrázolódott a vizsgálaton az epehólyag (cholecysta), a hasnyálmirigy (pancreas) és a lép (lien), valamint a mellékvesék is (mely a két vese felett sapkaszerűen elhelyezkedő, hormontermelő szerv). A vese üregrendszeres (vagyis középső része) nincs kitágulva, és vesekövet (urolith) sem láttak benne. Ugyanakkor a bal vesében leírnak egy cisztás képletet, 54×47 mm-es nagyságút, amely atípusos, tehát a vesében az életkor előrehaladtával gyakran előforduló cisztáktól eltérő szerkezetű.

A cisztákról általánosságban az mondható, hogy folyadéktartalmú jóindulatú képletek, a veseciszták nem számítanak különösen ritka elváltozásnak. Ám ebből az általános definícióból konkrét teendő nem vonható le, a személyre szabott alternatívákat mindig a kezelőorvossal kell tisztázni.

Kapcsolódó cikkek:
Jóindulatú daganatok: ciszta, anyajegy, lipoma
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Előzmények:
Daganat a mellékvesében – 2.
Daganat a mellékvesében

Top