Élet csontáttétes gégerákkal

Gégerákom volt egy éve. Most csontáttétet mutatott az izotópos vizsgálat. Mik az esélyeim a további életre? Szedjek-e csonterősítőket? És mik legyenek azok, vagy milyen étrendet válasszak? Van-e egyéb terápia még? Még nem döntött az orvos milyen kezeléseket kapok. De kímélő életet, fizikai terhelés mellőzését javasolta. Egy vödör tűzifát azért bevihetek? Milyen fájdalomcsillapítókat szedhetek?

Amennyiben biztosan csontáttétek igazolódtak, orvosa el fogja dönteni, van-e lehetőség, illetve szükség biszfoszfonát tartalmú tablettás vagy infúziós kezelésre. Nem értjük pontosan mit ért csonterősítők alatt: a kalcium tartalmú készítmények önmagukban nem csonterősítő hatásúak, ha áttétes betegségre derült fény. Étrendben könnyű-vegyes étrend javasolható. Azt, hogy fizikailag mennyire terhelhető, orvosával kell megbeszélnie. A daganatosan átépült csontok sajnos könnyebben törnek, mint a normál, egészséges csontok.

Amennyiben egy daganat kifejezetten egy adott csontot pusztít, ott nagyobb a törésveszély. A csontszerkezet “kirágottságát” röntgenvizsgálat mutathatja. Ha nagy a csontátépülés, akkor akár a szokásos tevékenységek (megfordulás az ágyban, lehajolva a cipő bekötése) idején is kialakulhat törés, ezt nevezik patológiás fraktúrának (normál terhelésre kórosan kialakuló törésnek).

Amennyiben esetleg röntgenvizsgálat során ilyen kifejezetten törésveszélyes csontra derül fény, sugárterápiás konzílium dönthet arról, hogy sugárkezeléssel lehet-e “stabilizálni” a csontot, és csökkenteni a törés kialakulásának kockázatát. Ezek miatt a tényezők miatt mondta orvosa, hogy vigyázzon magára, és a lehetőségekhez képest csökkentse a fizikai terhelést.

A fájdalomcsillapítást lépcsőzetesen szokás beállítani: a beteg által jelzett fájdalmak erőssége befolyásolja elsősorban azt, milyen fájdalomcsillapító javasolható. Amennyiben fájdalma van, ezt beszélje meg kezelőorvosával vagy háziorvosával, akik segítenek a megfelelő készítmény kiválasztásában, beállításában, illetve ha a választott készítménnyel nem érhető el teljes fájdalommentesség, akkor igyekeznek más, “erősebb” készítmény alkalmazásával csökkenteni a kialakult fájdalmakat.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok

Csontáttétek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gégerák és Viagra
Gégerák és permetezés

Gégerák, kifekélyesedés
Gégerák kilátásai
Garatrák lézeres kezelése?
Áttétes gégerák
Hypopharynx daganat IV stádium
Gégerák kezelése: műtét helyett kemoterápia?
Áttétes gégerák panaszai
Garatrák sugarazása előtt
Gégerák, gégemetszés
Szövettan: gyulladás vagy gégerák?

Küzdelem a félrenyelés ellen
Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása
Stent és szonda, betegszállítás

Top