Előrehaladott hererák, dialízis (jelige: Segítsen valaki!)

40 éves fiatalember előrehaladott, Pt3 stádiumú primer megműtött heredaganat, igen kiterjedt nyirokáttét és tüdőmetasztázis. Alsó végtagi mélyvénás trombózis, vesetágulat mindkét oldalon, nagyfokú vérszegénység vvt pótlással, hatalmas mennyiségű vizenyő a testben (has, lábak, hát.), melyet dialízissel próbálnak eltávolítani.

Először veseleállást diagnosztizáltak, de a vesekatéter most rendesen vezeti a vizeletet. Vesefunkciós laborok szinte teljesen normálisak lettek a hatalmas első laborértékek után. A vizenyő viszont nagyon lassan apad. A testsúlya drasztikusan lecsökkent.

Országos intézmények nem vállalják az onkológiai kezelést, csak a dialízis teljes elhagyása után. Ez miért van? Nem rásegít a vese munkájára, ill. helyettesíti a dialízis a vese munkáját? Egy dializált beteg semmiféle onkológiai ellátást nem kaphat?

Két hónapja várunk arra, hogy valamiféle onkológiai ellátást kaphasson! El fogunk késni… Mit tehetünk? Kérem segítsenek!

Legnagyobb valószínűséggel a vesék leállását a has hátulsó területén (retroperitoneum) elhelyezkedő nagy nyirokcsomók okozták. Feltételezhetően a vesevezetéket zárták el valahol; ez a vezeték (cső) köti össze a veséket a húgyhólyaggal.

Elsősegélyként kezdhették el a vesedialízist (hemodialízis), hogy a szervezetből a kóros anyagokat eltávolíthassák, annak ellenére, hogy a húgyúti rendszer nem tud megfelelően működni.. Utána – ahogy leveléből kitűnt – egyik vagy másik vesébe katétert vezettek be, s azon keresztül ürül a vizelet. Abban az esetben, ha a vesék normálisan működnek és a vizelet elvezetése is megoldódik, akkor a felszaporodott folyadék (vizenyő) nagy része is ki tud ürülni. Abban az esetben, ha a vesefunkciók rendeződnek, akkor talán a dialízist is abba lehet hagyni.

A fent leírtak alapján látszik, hogy ez egy bonyolult helyzet, hiszen valószínűleg a daganatos betegség okozza a vesék elfolyási zavarát, de a rossz veseműködés miatt nehéz igazán hatékonyan kezelni a daganatos betegséget, és várni azt, hogy remélhetőleg a kezelés megkisebbíti a daganatokat és így javul a vizeletelvezetés és a veseműködés.

A hererák kezelésében alkalmazott kemoterápiás kombinációk jelentős része tartalmaz ciszplatint, amely normál veseműködés mellett is károsíthatja a veséket, ezért megfelelő folyadékmennyiséget is adva lehet általában alkalmazni. A vesedializált, vagy korábban dializált betegnél bizonyára először nem lehet nagyon drasztikus kemoterápiát adni a kiterjedt betegségre, hanem csökkentett dózissal vagy esetleg más citotoxikus anyaggal lehet kezdeni a kezelést. Amennyiben a beteg állapota javul, úgy hatékonyabb kemoterápiát is lehet alkalmazni.

Hemodialízis közben nem gyakori a kemoterápia, de megfelelő időzítéssel el lehet kezdeni, s ha szükséges, a folyamatos dialízis is folytatható. Az javasolható, hogy a területileg illetékes nefrológiai osztállyal vegyék fel a kapcsolatot, ahol nagy valószínűséggel a dialízist is végzik. Ők viszont onkológiai centrummal konzultáljanak, és együttesen végezzék a beteg kezelését.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Kinél újulhat ki a hererák?
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők “kiváltsága”
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Gyermekvállalás: jöhet élet a rák után?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Heredaganat: elég két kemoterápia?
Hererák: 7 év után kiújulás?
Heredaganat, magas AFP
Heredaganat, magas AFP
Hererák utáni tüdő CT
Heredaganat gyermekvállalás előtt
Heredaganat utáni gyermeknemzés
Hererák: van nyirokérinvázió?
Heredaganat, csontdaganat
Csírasejtes daganat 23 évesen
Heredaganat, tumor a mellüregben
Heretumor 22 évesen, vérkép
Csírasejtes heredaganat
Csomók a férfi mellben hereműtét után
Gyermeknemzés vagy spermabank?
Családalapítás egyik here eltávolítása után

Kemoterápia utáni gyermekvállalás
Hereeltávolítás utáni kezelések
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Hererák: 2 hónap után van esély a gyógyulásra?
Hererák és ejakuláció
Áttétes hererák 19 évesen
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top