Előrehaladott mellhártyarák

Édesapám 62 éves és mellhártyarákja van. Elkezdték már nála a kemoterápiát, eddig egy kezelést kapott, amit egész jól viselt. Két napig teljesen jó volt a közérzete, nem fulladt. Sajnos az ereivel is baj van, mert érszűkülete is van. A kemoterápia után 2 napra rá a lábai zsibbadnak, égnek, bizseregnek. Ez a kemoterápia utóhatása lehet?
A kezelőorvosa azt mondta, hogy hetei vannak vissza, talán egy-két hónap. Dávid Tamás teáját megrendeltük a gyógyulása érdekében. A kérdésem a következő lenne: hogyan lehet felvenni a harcot a rák ennek fajtájával? Mennyi esély van arra, hogy a kemoterápia segít? Mi várható a legnehezebb napokban?

Azt, hogy a lábakban jelentkező fájdalom összefügghet-e a kezeléssel, az adott készítmények ismerete nélkül nem lehet megmondani. Vannak olyan kemoterápiás gyógyszerek, amelyek okozhatnak neuropátiát, vagyis a levelében leírt zsibbadást, bizsergést, de ezt a kezelőorvosnak jelezni kell, ő döntheti el, hogy van-e teendő. A kemoterápiát feltételezhetően azért adták, hogy lassítsák a daganatsejtek osztódását, s így lassítsák a daganat növekedését, vagy a sejtosztódás gátlásával megpróbálják elérni, hogy a daganat mérete csökkenjen, s így a beteg daganattal összefüggő tünetei mérséklődjenek.

Amennyiben a kezelőorvos szerint fennáll annak is a lehetősége, hogy csak 1-2 hónapja van hátra az édesapjának, ez azt jelenti, hogy nagyon előrehaladott betegségről lehet szó. A kemoterápia bizonyos betegeknél, betegségekben hat, míg előfordulhat az is – még hasonló szövettani leletnél is -, hogy másoknál a daganat nem reagál a kezelésre (rezisztens rá). A daganat érzékenységétől is függ, hogy segíthet-e a kemoterápia.

Nem tudjuk megjósolni, pontosan mi várható a legnehezebb napokban. Az utolsó napok tünetei jelentősen függnek attól is, hogy milyen szerveket támadott meg a betegség, mely szervekben van áttét, mert akkor azon szervek működészavara állhat a tünetek előterében. Általánosságban: a beteg ápolásra szorul, gyenge, ágyban fekszik, esetleg fulladás okoz panaszt, amely miatt oxigén adására szorulhat, fájdalmait megfelelő, akár pár naponta erősebbre módosított fájdalomcsillapító fajtával/adaggal kell kezelni. Ez az orvosi oldal, de a családra nemcsak a testi tünetek ellátásában van szükség, a családtagok lehetnek azok, akik ott vannak a beteg mellett amikor szükséges, amikor ezt igényli. Figyelmük és gondoskodásuk csökkentheti a beteg kiszolgáltatottság érzését, félelmeit is, s mind a betegnek, mind Önöknek nagyon fontos miként telnek el ezek a hetek, napok.

Egyetlen teáról sem ismertek olyan egyértelmű, a nemzetközi gyógyszervizsgálatokhoz mérhető tudományos orvosi bizonyítékok, amelyek alátámasztanák, hogy azok fogyasztása révén előrehaladott daganatos betegségben gyógyulást, illetve előrehaladott mellhártyarákos betegnél akárcsak a túlélési idő növekedését lehetne várni.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Fájdalomcsillapítás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Top