Emlőrák SBR II

Közeli rokonomnak III. stádiumú tüdő mikrometasztázisos mellrákot diagnosztizáltak. Egy hónapja radikális maszektómiát végeztek és eltávolították a hónalj alatti nyirokcsomókat is. A biopszia eredményét részleteiben nem ismerem, csak annyit, hogy invazív duktális mellrák, SBR II. Jelenleg kemoterápiát kap, 3 hetente egy perfúzót C1 TXT-t.

A kérdésem az lenne, hogy mennyire súlyos a helyzet, illetve, hogy nem kellene sugárkezelést is kapjon vagy az csak a citosztatikumos kezelés után történik? A citosztatikumok képesek a szervezetben létező mikrometasztázisok elpusztítására? Fontos-e az étrend megváltoztatása, a hús, a tojás és tejtermékek kiiktatása mintegy kiegészítő kezelésként a továbbterjedés megakadályozására vagy ez csak az emberek beszéde? Az első kemoterápiát teljesen jól bírta, erős szervezetű nőről van szó, hozzájárul ez is a gyógyuláshoz? Nagyon köszönöm válaszukat és a lehetőséget, hogy itt választ kaphatunk kérdéseinkre.

Amennyiben a tüdőben áttétek vannak, bármennyire kicsinyek is (mikrometasztázis), akkor már nem III., hanem IV. stádiumú daganatról beszélünk, mivel megjelentek a szervezetben az elsődleges (primer) tumortól távolabbi szervekben is a daganatsejtek. Gyakran a tüdőben lévő néhány kicsiny góc főleg a mellhártya (pleura) alatt helyezkedik el,  hosszabb megfigyelést igényelhet, amíg el lehet dönteni a gócok viselkedése alapján, hogy áttét(ek)ről van-e szó vagy valamilyen más, nem daganatos elváltozásról.

Igen, jól tudja, a citosztatikus kezeléseket azért adják, hogy a szervezetben lévő elszóródott ráksejteket pusztítsák, számukat csökkentsék, ezzel szemben a sugárkezelések nem a teljes szervezetre, hanem adott területre tudnak fókuszálni. A szükséges kezelésekről egy olyan csoport (onkoteam) dönt, amelyben több szakterület orvosa is kifejti véleményét.

Nem ismerünk olyan tudományos adatot, hogy az állati fehérjék (hús, tojás, tejtermékek) kiiktatása igazoltan gátolná a daganat továbbterjedését vagy kiújulását. Az étkezés terén a kiegyensúlyozott, tápláló, ám a szervezetet nem megterhelő étrend javasolható, olyan ételek, amelyeket szívesen fogyaszt a beteg, hogy elkerülhető legyen a szervezet legyengülése.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kontrollvizsgálat áttétes emlőrákban
Csontizotóp vizsgálat mellrákműtét után
Mellrák, csontáttét gyanú
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Mellrák áttétei csontban, tüdőben
Csontáttétes mellrák
Nagy csontfájdalom
Áttétes mellrák gyógyszere
HER2 mellrák esélyei
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top