Emlőrák, végstádium (jelige: reménysugár)

Édesanyámat 1984-ben anamnaesisében jóindulatú epipharynx tumor miatt műtötték. 2004-ben észlelte a jobb emlő külső felső quadranaban elhelyezkedő terimét. Mammographia malignitást igazolt. Positív tübiopsias lelet birtokában sectorectomiat és ABD-t végeztek. Hdg: Invasiv duct.cc. Grade II,A tmor:25X27X28 mm-es volt. Széli részeken több gócban érinvazioval. oestrogen+ pos. progesteron++pos. Her-2 ++pos. Az axillából 11 nyirokcsomót távolítottak el, ezek közül 9-ben észleltek metastasist. Blockját OOI-be FISH tesztre küldték, mely positív lett. 6 adjuvans CEF kúrát kapott, majd 50 Gy postop.irradiatiot a mellkasfalra és a nyirokregiokra.

2006 dec.ben kezdődtek panaszai fejfájással, majd kettőslátással j.o.potosissal. Felvették a neurológiára n.oculomotorius paresis tüneteivel. Koponya CT negatív lett.

2007. januárban MR felvetette 3 apró gócban met.lehetőségét, azonban egyértelműen nem támasztottas alá. Anamnesise ill. az epipharynx CT képe felvetette orrgarati folyamat lehetőségét, azonban ezt gégészeti kivizsgálás nem igazolta. Kontroll koponya MR készült, mely cerebralisan és cerebellarisan sok apró met.-re jellemző elváltozást írt le.
WBRT-t kezdtünk, 11X3 Gy-t szolgáltattunk ki telecobalttal. Bennfekvése során v.s. a steroid és a glycerin miatt diabetese felborult. Onkológiai kezelését ezzel befejeztük.

Azóta állapota egyre rosszabb. Már alig bír menni, sem a neurológián, sem az onkológián nem fogadnak minket, mondván nincs remény.

Szeretném a segítségüket kérni a szöveg teljes megértésében, próbáltam utánanézni dolgoknak, de nem találok meg minden orvosi szót. Kérem, írják le egészen pontosan mire számíthatunk, ugyanis orvosai semmit nem mondtak.

Édesanyjának 2004-ben, a betegség kezdetén közepes méretű emlőrákja volt, amelynek a szövettani vizsgálata hormon receptor pozitivitást (ösztrogén, progeszteron) mutatott. A műtétnél a nyirokcsomók többségében – 11 vizsgált nyirokcsomóból 9-ben – már áttét volt. Kombinált citosztatikus kezelést kapott (CEF hatóanyagai: cyclophosphamid, epirubicin és fluorouracil), valamint műtét utáni sugárkezelést (postoperativ irradiatiot).

Az akkor alkalmazott kemoterápia célja a távoli áttétek kiújulási esélyének csökkentése, illetve az áttétek kialakulásának késleltetése volt, a műtét utáni sugárkezelés célja pedig az úgynevezett helyi kiújulás kockázatának mérséklése.

A 2006 végétől jelentkező tünetek hátterében agyi áttét (metastasis) igazolódott. A sok apró áttétes góc műtéti eltávolítása nem lehetséges, az egész koponya sugárkezelésére került sor (WBRT: whole brain radiotherapia, a teljes agy sugárkezelése).

Valószínűleg  (v.s.) a cukorbetegségét az agyi áttét miatt alkalmazott szteroid kezelés és glicerin jelentősen rontotta. A glicerin is szénhidrát, és azért adják, hogy csökkentse az áttétek körüli vizenyőt, s így csökkentse az agyi nyomásfokozódást, ideggyógyászati tüneteket.

Azt, hogy az orvosok semmit nem mondanak, nem értjük pontosan, hiszen a leveléből kiderül, hogy további onkológiai kezelésre nem láttak lehetőséget, s a neurológián is azt mondták, hogy nincs remény, vagyis édesanyja jelen állapotában nem  áll rendelkezésre olyan kezelés, amellyet az állapotán jelentősen javítani lehetne.

Természetesen édesanyja életének ebben az utolsó időszakában is nagyon fontos a gondos ápolás, a megfelelő fájdalomcsillapítás, a hozzátartozók odaforduló gondoskodása. Ezekben háziorvosától, esetleg az általa javasolt háziápoló szolgálattól (amelynek szolgáltatásait recepten elrendelve az OEP is finanszírozza, igaz, csak napi rövid nővéri vizit formájában) kaphat segítséget, esetleg hospice szolgálat nyújthat édesanyjának otthonukban vagy egy hospice osztályon ellátást.

A lakhelyéhez legközelebbi betegegyesületek vagy hospice ellátást nyújtó szervezetek listáját megtalálja megyénkénti bontásban, ha oldalunk főlapjának alsó részén megnézi az országos térképes adatbázist.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ahogy az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdés és válasz a témában:
Nyelőcsőrák végstádium

Top