Érzett-e valamit?

Kérdésem lehet, hogy meglepő: én egy 28 éves férjezett nő vagyok, az édesanyám a kezeim közt halt meg. Rákos beteg volt, először egy tüdődaganat, aztán áttét az agyban, szintén rosszindulatú daganata volt. Nem hagy nyugodni a gondolat, vajon édesanyám érzett-e fájdalmat a haldoklás közt, mert mikor reggel mentem hozzá, a kórházban én gyors levegőkapkodás közt találtam fuldoklásban, és a szemecskéje fölfele nézett, de mikor szóltam hozzá, akkor rám nézett, a szemét felém fordította. Kérem adjon nekem választ, hogy mikor eljön ez a fázis, hogy ilyen állapotba kerül egy ember, érez fájdalmat? Tudja, hogy mi történik vele? Vagy nincs tudatánál, és nem érez semmit? És azt szeretném még tudni, hogy a szemecskéje miért nézett fölfelé, a fájdalomtól vagy mitől? Bízom őszinte válaszukban, kérem írják meg nekem, nagyon fontos! Tisztelettel egy gyászoló. Ha esetleg nem tudnak nekem választ adni kérdéseimre, akkor kérem írják meg, kit kérdezhetek meg.

Nagyon kevés a biztos tudásunk arról, hogy a haldokló beteg mennyi fájdalmat érez, különösen akkor, amikor már eszméletlen. Azok a fájdalmak, amelyek megelőzően panaszt okoztak (például a csontáttétek okozta csontfájdalom, a hasi vagy májáttétek által okozott fájdalom), valószínűleg nem szűnnek meg, hiszen a kiváltó ok változatlanul fennáll, ezért is folytatják általában az eszméletlen betegnél is legalább olyan dózisban a fájdalomcsillapítók adását, ahogyan azt megelőzően kapta.

Nem tudjuk megmondani, mitől nézett felfelé az édesanyja szeme. Az alvó embernek is gyakran felfelé fordul a szeme a szemhéj alatt, s régi megfigyelés, hogy a haldokló, eszméletlen emberek gyakran felfelé néznek, régies kifejezéssel „fennakad a szemük.”

Az, hogy édesanyja mellett lehetett utolsó óráiban, fontos lehetett édesanyjának is, még ha már nem is tudta ezt kinyilvánítani, és fontos, Önt hosszú ideig kísérő élmény lesz az Ön saját életében is. Hazánkban ma is még a daganatos betegek többsége kórházban hal meg, nem mindig van rá mód, gyakran egyszerű technikai okokból, hogy a család folyamatosan a haldokló mellett legyen. A haldoklónak szüksége van legtöbbször arra a bizonyosságra, hogy ebben a kétségbeesett helyzetben, amikor már nem vagy alig képes befolyásolni a körülötte zajló dolgokat, nem hagyják magára. Ön ezt biztosítani tudta az édesanyjának.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Segítség a rákbetegek családtagjainak
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét

Top