Gégerák 7 éve (jelige: kiújult gégedaganat)

Apukámat megoperálták 7 évvel ez előtt gégedaganattal. Majd nyelvgyökrákot állapítottak meg. Kemoterápiákra járt. Nem tud beszélni, csak gép segítségével. Ez alatt az idő alatt rendszeresen járt ellenőrzésekre és kemoterápiákra. Most 7 év után visszatérő daganatot állapítottak meg fülhöz és garathoz kiterjedve.

A diagnózis resekcia tumorupharyngu az egyik lapon, a másikon topogragia rekurentného tumoru pharngu a bal oldalon. Ezeket a kifejezéseket nem értem, ezért is írok, szeretném ha leírnák, hogy mit jelent? Most egy hete operálásra volt berendelve. Végül nem tudták megoperálni, mert csonton van a daganat, amit nem tudtak lerövidíteni, mert nem tudták mivel pótolni. Ezért lézer segítségével csináltak vele valamit. Azzal bocsátották el, hogy hívja őket fel a jövő héten, és addigra eldöntik, hogy milyen kezelést fog kapni. Most a válasz gyógyszeres kezelés, amit egy hétig itthon, egy hétig a kórházban fog kapni. Törletet vettek tőle és időpontot kapott decembere Rt-re.

Állapota jó, rendesen étkezik, van étvágya, hízik, véreredménye negatív, nem gyengélkedik, sokat mozog, ha tudna beszélni, nem is látszana betegnek, csak egy dolog furcsa, hogy elég sokat köhög, de ezt elejétől kezdve, és erre is kapott már gyógyszereket, de nem segített semmi.

Azt szeretném kérdezni, hogy ha kioperáltak mindent a torka körül, akkor hogy térhet vissza a daganat és a vér hogy-hogy nem mutat ki semmit? Néhány kifejezés van még itt amit nem értek: epipharyng, hypopharyng, rekurenciu TU oropharyng, mezofaryng. Elnézést kérek, ha valamit rosszul írtam, de úgy fordítom át a kifejezéseket. Lehetséges az, hogy ő azért köhög, mert régebben nagy dohányos volt? Mitől lehet az, hogy elmúlik a daganat, de bizonyos idő után újra kiújul, ez már most élete végéig így lesz?

Elnézést kérek a sok kérdésért, de nagyon furcsa nekünk ez az egész, és ezért szeretném a maguk véleményét kikérni, hogy ne látogassunk-e meg más szakembert is?

A resekció (latinosan resectio, az Ön levelében resekcia) valaminek a kimetszését, eltávolítását jelenti, a tumor a daganat, a pharínx (ejtsd: farinx) a gégét jelenti, tehát ez a kifejezést azt jelenti, amit a levele elején is ír, hogy gégedaganat eltávolítása történt. A recurrencia a daganat kiújulását jelenti. A hypopharynx a gége alsó része, a mezopharínx a gége középső része.

Levele alapján jelenleg a daganat nem műthető, ezért egyéb kezeléseket terveznek az onkológusok (jelen esetben kemoterápiás kezeléseket) annak érdekében, hogy a daganatban lévő sejtek osztódását, szaporodását lassítsák, a sejteket pusztítsák, így a daganat növekedését lelassítsák, illetve jó esetben méretét csökkentsék.

A daganatok kiújulási hajlama sajnos nagy: akár néhány ott maradt sejtből ismét növekedésnek indulhat egy daganatos folyamat, vagy már korán szemmel (és képalkotó vizsgálattal) nem látható áttéteket, úgynevezett mikrometasztázisokat adhat a rosszindulatú folyamat. Amikor ennek valószínűsége nagy a műtéti szövettan, az elsődleges daganat kiterjedése, esetlegesen a környéki nyirokcsomók érintettsége miatt, akkor nagyon sokféle daganatnál igyekeznek alkalmazni úgynevezett adjuváns kezelést a műtét után, hogy csökkentsék a folyamat kiújulási, illetve áttétképzési kockázatát.

A vérvizsgálat mutathat teljesen normális értékeket kiterjedt daganatos betegségben szenvedő betegnél is, önmagában a normális laborlelet nem zárja ki azt, hogy kiújul egy rosszindulatú betegség. Az onkológiai kezelések viszont jelentős vérkép, vese, májfunkciós eltérések mellett nem alkalmazhatóak, ezért is történnek a kezelt daganatos betegeknél gyakran a vérvizsgálatok, hogy időben észlelni lehessen, ha a kezelés valamilyen mellékhatást okoz.

Azt, hogy édesapja köhögése mennyire áll kapcsolatban a daganattal, nem lehet megmondani: lehet a daganat által kiváltott ingerköhögés is, de állhat más is a hátterében, erről orvosuktól tájékozódhatnak részletesebben.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok

Csontáttétek
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gégerák és permetezés
Gégerák, kifekélyesedés
Gégerák kilátásai
Garatrák lézeres kezelése?
Áttétes gégerák
Hypopharynx daganat IV stádium
Gégerák kezelése: műtét helyett kemoterápia?
Áttétes gégerák panaszai
Garatrák sugarazása előtt
Gégerák, gégemetszés
Szövettan: gyulladás vagy gégerák?

Küzdelem a félrenyelés ellen
Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása
Stent és szonda, betegszállítás

Top