Gyorsan növekvő hemangioma

2 éve találtak nálam egy hemangiomat a májban, ami 1 év után 2,9 cm-re nőtt, ma már 6,7 cm-es. Állandóan szúr, mintha valakinek a szívébe szúrna meg, akármit eszek, felpuffadok. Tényleg lehet egy agykontrollal gyógyulni? Vagy ez nőni fog még? Lehet egyáltalán gyerekem? Milyen okai lehetnek a kialakulásának, mikre kell odafigyelnem?

A hemangioma növekedése miatt szoros képalkotó vizsgálati kontrollok javasoltak, szükség esetén sebészeti konzílium javasolható annak tisztázására, indokolt-e, s kivitelezhető-e az elváltozás megoperálása.

A hemangioma ércsomó, és nem rosszindulatú daganat. Műtéti beavatkozást ez az esetek nagy többségében nem igényel, esetleg gyorsan, nagyra növő hemangioma esetén jön szóba a műtéti eltávolítás. A májban lévő hemangioma esetén nem mondható szigorúan meghatározott centiméter, amely felett „kötelező” eltávolítani ezt a jóindulatú érdaganatot. A műtéti döntést befolyásolják például a beteg panaszai, az, hogy milyen gyors a növekedés üteme, s az mennyiben befolyásolja a máj működését. Nem ismert olyan gyógyszer, amely ennek a daganatnak a növekedését leállíthatná, s jelenleg keveset tudunk arról is, hogy mi idézi elő a növekedését.

Kérdése másik felére azt írhatjuk, hogy nincs olyan tudományosan megalapozott információ, klinikai vizsgálatokról beszámoló publikáció, miszerint az agykontroll megkisebbítené vagy eltüntetné a kialakult hemangiomát.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok

A máj daganatos betegségei
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Növekvő capillaris hemangióma
Hemangioma és sportolás
Máj MR: felfedezett hemangioma
Hemangioma (haemangioma) a májban
Csomók a májban
Hemangioma a májfelszín alatt
Laesio a májban
Növekvő hemangioma a májban
Haemangioma gyanúja?

Májvizsgálat eredménye

Sugárkárosodás a májban?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
FNH
Májdaganat tünet nélkül

Top