Hajlam petefészekrákra?

Mindenhol azt olvasom, hogy akinek a családjában előfordult valamilyen nőgyógyászati rákos megbetegedés, ott nagyobb a kockázat. Az én édesanyámnál ez év elején diagnosztizáltak petefészekrákot, ezenkívül nagynéném és nagymamám is daganatos betegségben hunyt el. Így fokozottan veszélyeztetettnek érzem magam. Azt olvastam, hogy ilyenkor fontos a rendszeres szűrés. És itt van egy kis problémám. Hova kell nekem mennem, kihez kell fordulnom, ha szeretnék szűrővizsgálatot? És ez pontosan mit jelent? Milyen időközönként kell a szűrést elvégezni?

Kimondottan a petefészekrákra nincs népegészségügyi szűrővizsgálat. Az, hogy milyen szűrésre van szükség, függ a nemtől, az életkortól, a szűrési lehetőségektől. A nők esetében nagyon fontos rendszeresen megjelenni a méhnyakvizsgálatokon, a nőgyógyászati kontrollokat nem szabad elhanyagolni.

A középkorú és idősebb nők esetében a mammográfiás szűrés is ajánlott (fiatalabb emlőben a mammográfia nem tudja kellő hatékonysággal ábrázolni az esetleges elváltozást). Nagyon fontos az emlők rendszeres önvizsgálata, illetve az, hogy bármikor panaszt észlel valaki, ne halogassa az orvoshoz fordulást, a tünetei kivizsgáltatását.

A szűrések sorában említhető még, hogy alkalmanként érdemes a szájüreget is ellenőriztetni. Arról, hogy az Ön életkorában mi ajánlott és a lakóhelyén vagy ahhoz közel mi és hol érhető el, háziorvosánál tájékozódhat.

Biztosak vagyunk benne, hogy nem kell hangsúlyoznunk: a rákbetegség rizikóját sokszorosára növeli, ha dohányzik, illetve például az elhízás is rizikótényező. Ha valakinek a családjában több daganatos betegség is előfordult, fokozottan indokolt, hogy életmódjával igyekezzen mérsékelni a kockázatot.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Az önvizsgálat nem a nők “kiváltsága”
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Több időt kellene a wc-n tölteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mammográfia 32 évesen
Öröklődés? Több rákos a családban
Öröklődő méhnyakrák?
Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top