Halmozódó mellrák a családban (jelige: remény)

Én 33 éves vagyok, egy gyermekes anyuka. Sajnos a családomban, anyukám, nővére, a nagymamám is emlőrákban haltak meg. Sajnos kezdek aggódni, hogy ki lesz a következő a családban, én vagy valamelyik unokahúgom. Tudatában vagyok milyen ez a betegség, hisz anyunak kétszer is volt műtéte, mind a kétszer kapott kezeléseket is, de sajnos mégis elment 48 évesen. Ennek idén lesz már 10 éve. Végig mellette voltam, próbáltam vigasztalni, erőt adni, de lassan az idő előrehaladtával kezdek aggódni, bennem van ez az egész. Persze figyelem magam, de valahogy még is nyomasztó ezzel a tudattal élni.

Persze nem ezen jár az agyam egyfolytában, de most, hogy egy nagyon jó barátnőmet is szintén ilyen betegséggel fogják műteni, megint eszembe juttatja ezt az átkozott betegséget. Olvastam olyat is, hogy volt akinek szintén visszamenőleg a családjában ebben a betegségben szenvedtek a nők, és ő úgy döntött, hogy meg akarta előzni a bajt, ezért vállalta azt a drasztikus megoldást, hogy mind a két mellét leoperáltatta. Én ezt nem akarom, mert úgy érzem, ezzel sem oldhatnám meg. Mert ha bent van a testemben, és hajlamos vagyok rá, akkor esetleg ha én is leoperáltatnám a melleim, akkor lehet, máshol támadna a rák.

Valahol kicsit elvesztettem a bizodalmam az orvosokban is, mert akihez anyu járt, nem figyelt rá eléggé. Ezt hosszú lenne leírni, nem is általánosítom így az összes orvost! Mert akit megismertem az országos onkológiai intézetben, csak köszönettel tartozok neki! Érdekelne, hogy esetleg a vérből hogyan állapítható meg a betegség, és ezzel hol foglalkoznak?

Az emlőrákok túlnyomó többsége nem genetikai eredetű, néhány százalékuk azonban valóban öröklődő típus. Mai ismereteink szerint elsősorban a BRCA1 és a BRCA2 génnek (Breast cancer = emlőrák gén 1, 2) van szerepe az átörökítésben. Amennyiben több elsőfokú rokonnál, és fiatal korban fordul elő mellrák, akkor merül fel a lehetősége annak, hogy erről a genetikai elváltozásról van szó, amelynek szűrésére már hazánkban is van lehetőség, például indokolt esetben az Ön levelében is említett országos intézetben.

Azt Önnek kell eldöntenie, hogy szembenéz-e azzal a tudattal, hogy a génjeiben hordozza ezt a betegséget, s nagyobb a valószínűsége, hogy Önben kifejlődik, mint más nőknél. Amennyiben úgy dönt, hogy mégsem megy genetikai szűrésre, akkor is az emlő rendszeres önvizsgálata javasolható, panasz, bizonytalan tapintási lehet esetén pedig halogatás nélkül orvoshoz, onkológushoz célszerű fordulnia, aki eldönti, van-e szükség valamilyen képalkotó vizsgálatra vagy más kivizsgálásra.
Később, amikor már emlőrák szűrésekre kap behívót, ezeken a szűrővizsgálatokon rendszeresen vegyen részt! (Mammográfiát azért nem végeznek fiatal korban, mert az emlő szövetállománya akkor még túl sűrű ahhoz, hogy a mammográfia megbízható eredményt produkáljon.)

Kapcsolódó cikkek:
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mammográfia 32 évesen
Öröklődés? Több rákos a családban
Öröklődő méhnyakrák?
Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top