Has, máj, MRI vizsgálata, has, kismedencei CT

Eredmény? Mit jelent?

„Has, máj MR vizsgálata. A máj normál nagyságú, szerkezete térképszerűen inomogén, out of phase szekvenciákon steatosisra utaló jelvesztést mutat. A rekeszi felszínnél a 4/A segmentumban szabálytalan alakú, szélrészen mérsékelten kontraszterősítő, térfoglaló jelleget nem mutató, 1.7×0.6×1 cm-es elváltozás figyelhető meg. Az S2-ben 3 mm-es, S4/A-ban 7 mm, S3-ban 5 mm és 6 mm nagyságú, S6-ban 2 mm-es, éles kontúrú, simplex ciszta látható. Az epehólyagot eltávolították. Epeutak nem tágabbak. A pancreas nem szélesebb (hasnyálmirigy), szerkezete megtartott, benne kontraszthalmozás, ductus tágulat nem mutatkozik. A lép nem nagyobb, állományában 3-4 darab, 2-3 mm nagyságú jelmentes képlet figyelhető meg, apró meszesedésnek megfelelhet. Vesék helyzete, alakja, nagysága szabályos, a jobb vese középső harmadában 3 mm-es ciszta látható. A felső hasi régióban kóros nyirokcsomó, ascites nem ábrázolódott.

Vélemény: Többszörös májresectio utáni státusz. A rekeszi felszínnél az S4-ben kontraszterősítő terület mutatható ki, amely postterápiás eredetűnek tartható, bár az alapbetegség ismeretében kis residuális/recidiv elváltozás lehetősége teljes biztonsággal nem zárható ki. Observatio, kontroll szükséges.

Steatosis hepatis. Cystae hepatis et renis l.d. St.postcholecistomiam

És még: Has, kismedencei CT vizsgálata:

A máj számottevően nem nagyobb, nagyjából a két lebeny határán a rekeszi felszín alatt szabálytalan alakú, helyzete miatt rosszul mérhető, 2,6×1,2 cm legnagyobb axiális átmérőjű hypodenz eltérés ábrázolódik, széli részén natívan is denzebb, bizonytalan halmozást mutató állomány figyelhető meg. Hasonlóan a két lebeny között caudálisban 0,7 cm-es, a bal lebenyben elszórtan 3db 0,3-0,6 cm-es hypodenzitás is elkülöníthető. A bal lebenyben dorsálisan a rekeszi felszínnél fémklippek ábrázolódnak, a bal rekeszívnél is elkülöníthető egy fémklipp. Egyebekben a máj denzitása térképszerűen inhomogénen csökkent. Az epeutak nem tágabbak. Az epehólyag eltávolítva. A hasnyálmirigyben térfoglalásra utaló jel nem látható. A vesék helyzete, nagysága, parenchyma vastagsága szabályos. A jobb vesében a felső és középső harmad határán 1,1 cm-es kerekded, éles kontúrú hypodenzitás különíthető el. Üregrendszeri vagy ureter tágulat egyik oldalon sem látható. A húgyhólyag homogénen telt, körülírt fali megvastagodás nem észlelhető. Az uterus antiflektált, nem nagyobb. Az adnexumok régiójában kóros eltérés nem ábrázolódik. Ascites nincs.

A retroperitoneumban, PIL-régiókban vagy az inguinákban megnagyobbodott nyirokcsomó nem különíthető el. A gerincen spondylosis jelei ábrázolódnak. A felső lumbális szakaszon enyhe kyphoticus görbület figyelhető meg. Malignitásra suspect körülírt eltérés nem azonosítható. A tüdőbázisokon gócos eltérés, pleurális folyadék nem észlelhető.

Vélemény: Májrezekció utáni állapot. Nagyjából a két lebeny határán a rekeszi felszínnél hypodenz góc ábrázolódik, posztterápiás eltérés mellett tumoros residuum, ill. recidiva sem zárható ki. Az apróbb hypodenz képletek a májban lehetnek cysták, méretük miatt nem karakterizálhatók. Steatosis hepatis. St.p.cholecystectomiam. A jobb vesében látható képlet is megfelelhet cystának.

A legrészletesebb, legpontosabban leírt képalkotó vizsgálati leletet sem lehet önmagában értékelni, a beteg kórelőzményének, korábbi képalkotó vizsgálati eredményeinek ismerete, illetve más vizsgálati eredményei nélkül.

Ezeken a felvételeken májműtét (máj egy részének eltávolítása, reszekciója) utáni állapotot írnak le. A műtétet követően a májban fém klippek (csatok) látszanak. A CT vizsgálat a májban több képletet ír le, amelyeket nem tud pontosan megítélni (ezért írja, hogy kis méretük miatt nem karakterizálhatóak). A máj MR-en ezeket a gócokat egyszerű cisztákként értékelték.

Mind a két vizsgálat leír viszont egy olyan képletet, amelynek esetén felvetődik, hogy az alapbetegség kiújulásáról (recidivájáról) is szó lehet, emiatt kontrollvizsgálatot, megfigyelést (obszerváció) javasolnak. Mivel leveléből az alapbetegség sem derül ki, csak feltételezzük, hogy valamilyen daganatból származó májáttét(ek) miatt került sor reszekcióra, májműtétre. A statosis hepatis jelentése zsírmáj.
 
Mindezen túl a hasi CT-n a májban kis ciszta látszik, a has különböző területein nem látszanak megnagyobbodott nyirokcsomók. A gerincen spondilotikus (kopásos-meszesedéses) elváltozások vannak. Mivel a hasi CT szeleteibe felül beleesik a tüdő alsó része, az is leírásra kerül, hogy ott nem látnak kóros eltérést. A St. p.cholecystectomiam jelentése epehólyag eltávolítása utáni állapot.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttét
A májáttét tünetei
A májrák túl későn ad hírt magáról
Májáttét: sebészi, radiológiai, onkológiai kezelés
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hypodens képletek a máj mindkét részében
Májdaganat: FNH vagy rosszindulatú?
Elváltozás a májban
Májdiagnózis
Májvizsgálat eredménye

Top