Hasnyálmirigy daganata (jelige: Gyors segítség)

Édesanyámnak hasnyálmirigy farok rosszindulatú daganata van és mellette a májlebenyben tojás nagyságú gócokat találtak. Illetve a tüdején is találtak egy foltot, de még nem tudják hogy mi az. Jövő héten pénteken kell CT-re mennie, és utána fognak dönteni, hogy milyen kezelést kapjon. De mindenki csak lehangoló, negatív dolgokat mondott! Időközben édesanyám legyengült és nagyon lefogyott, már enni is alig eszik! Most meg már vagy a háta vagy a gyomra nagyon fáj, gondolom, hogy ezért nem eszik.

Kérem válaszoljon, hogy van még remény? Illetve mit lehetne tenni? Mert az orvosok, akik kezelik, csak húzzák az időt! Még a CT-s beutalóra is azt írták rá, hogy nem sürgős! Ezért kérem a segítségüket.

A hasnyálmirigyrák mellett sajnos nagyon gyakran előfordulnak májáttétek, s gyakoriak a tüdőáttétek is. Ez a daganattípus egy alattomosan kialakuló betegség, mert sokáig nem okoz tüneteket, ezért rendszerint már csak akkor diagnosztizálják, amikor átterjedt más szervekre is vagy áttéteket (metasztázisokat) adott a szervezet más szerveibe.

Ennél az emésztőrendszeri rosszindulatú daganatnál gyakori az étvágytalanság és a jelentős fogyás is, mely utóbbi ellen orvosi receptre felírható gyógytápszerek adásával, illetve kifejezetten daganatos betegek számára törzskönyvezett és az egészségbiztosítási pénztár által is támogatott étvágygerjesztő készítménnyel (tabletta, szirup) igyekeznek küzdeni az orvosok. A tápszerek adását meg lehet kezdeni függetlenül a CT eredményétől is. Tápszert szakorvosi javaslat alapján a háziorvos is írhat.

A hasnyálmirigyráknál a hátba sugárzó fájdalom, illetve a gyomortáji fájdalom elég gyakori jelenség, de ezt fájdalomcsillapítók adásával csillapítani lehet és kell, ebben a háziorvos is segíthet különböző erősségű, a beteg fájdalmainak megfelelő készítmények felírásával, illetve ezek dózisának megfelelő emelésével. A fájdalom csökkentése jelentősen javíthatja a beteg mindennapi életvitelét, tehát egy áttétes betegnél ez kulcsfontosságú!

A betegség kiterjedése, illetve a beteg általános állapota is fontos döntési szempont akkor, amikor a kemoterápiás kezelésről döntenek az onkológusok. Ezeknek a kezeléseknek az a célja, hogy gátolják-lassítsák a ráksejtek osztódását, így csökkentsék a daganatos gócok méretét, illetve lassítsák növekedési ütemüket, s így késleltessék az újabb panaszok kialakulását.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Daganatok jellemzői
Fájdalomcsillapítás
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák, nagy fájdalmak
Hasnyálmirigyrák, sárgaság okai és következményei
Kiújult rák kezelés nélkül
Rák az epehólyagban, pancreas
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top