HER2 is meg nem is? (jelige: Piros)

Mamográfián a jobb mellemben egy folt volt látható. Biopsziát vettek és megállapították, hogy HER2. Nyomban meg is műtöttek. Akkor kiderült, hogy a látott folt nem HER2, hanem betokosodott tejcsatorna. Állítólag mellette volt egy 18 mm-es rosszindulatú daganat. 1 hónap múlva 5 mirigyet kioperáltak, szerencsére negatív eredmény lett. Kaptam 4 kemót.

A CEA a műtét előtt 4,9 volt, most 3,9. Az onkológus orvosom kiküldte Olaszországba a szövetmintát, mert részt kívántam venni az ottani kísérletben. Sajnos ezt nem tehetem, mert a kiküldött anyag negatív volt. Itthon megint megnézték a patológusok és nem találnak semmit az állítólagos rákból. Most ott tartok, hogy itthon kérvényezi a doktornő a Herceptin adását 3 hetente infúzióban. Ezenkívül 25 sugarat is kapok. El szerettem volna menni PET CT-re, hogy pontot tegyek hitetlenségemre. A doktornő szerint felesleges, mert teljesen negatív vagyok. Elejétől fogva az összes leletem jó volt.

Ezek után csontizotópra is kellene mennem. Kérdezem: mi értelme, hisz a mai napig nem hiszem el, hogy beteg vagyok és a csontizotópnál szerintem sokkal jobb a PET CT. Jól gondolom?

A negyedik kemó alkalmával mellé ment a kézfejemen az infúzió és már másfél hónapja be van ödémásodva, gyulladva a kezem. Több orvosnál voltam, azt mondták majd elmúlik. Hát köszönöm szépen. Egyik oldalon gyógyítanak, másikon tönkretesznek. Nem fogytam, nem híztam, a kedélyem kiváló, muszáj ezt az iszonyatos tortúrát végigszenvedni?

A leírtak alapján az valószínűsíthető, hogy önnél emlőrák miatt történt műtét, mert rosszindulatú daganat nélküli szövettani eredményre nem kapott volna kemoterápiát. Feltételezhető, hogy a sok egyéb tényező mellett, amit az eltávolított emlőrák szövetében megnéztek (ösztrogén receptor, progeszteron receptor, nukleáris grádus, mitózis index, különböző egyéb prognosztikai faktorok) a HER2 receptor pozitív volt. Feltételezhető, hogy az Olaszországba kiküldött mintán elvégezve a meghatározást (olyan módszerrel, amit ebben a klinikai gyógyszervizsgálatban nemzetközi szinten alkalmaznak/alkalmaztak) negatív volt a HER2 eredmény. Ez nem azt jelenti, hogy a daganat szempontjából volt negatív a szövettani minta értékelése.

Azt illetően kétségeink vannak, hogy az itthoni patológusok “ismét megnézték és nem találtak semmit az állítólagos rákból”, mert akkor nem kezdeményezne orvosa további rákellenes kezeléseket, például sugárkezelést. Inkább az lehet, hogy ismételt vizsgálatnál más vizsgálati módszert alkalmazva a HER2 halmozás nem érte el azt a mértéket, amelytől kezdve HER2 pozitívnak tekintünk egy daganatot.

A levelében nincs olyan adat, amely indokolná szakmailag a PET CT elvégzését, ezért valószínűleg egy esetlegesen az illetékes PET bizottsághoz beadott kérvényét nem fogják támogatni, hiszen nem merült fel, hogy látható, néhány millimétert meghaladó bizonytalan góc ábrázolódott volna a szervezetében, amelynél a PET CT segíthet eldönteni, hogy az valószínűleg rákos góc-e vagy sem. A PET CT vizsgálat nem alkalmas szűrővizsgálatra, hiszen nem fogja kimutatni a néhány száz vagy néhány ezer sejtből álló kicsiny rákos csomókat, az úgynevezett mikrometasztázisokat, amelyeket a részletes szövettani lelet, a hónalji nyirokcsomók vizsgálata és más tényezők alapján valószínűsíthetnek az Ön szervezetében. Ezért javasolják a komplex, többféle módszert alkalmazó daganatellenes kezelést.

Ezekkel a műtét utáni, úgynevezett adjuváns kezelésekkel igyekeznek elérni, hogy az elsődleges, az emlőben lévő rosszindulatú gócból esetleg elkóborolt, más szervekben kitapadt sejteket elpusztítsák, illetve a sugárkezeléssel csökkentsék a helyi kiújulás kockázatát, s így biztosítsák Önnek a gyógyulást, vagy a hosszabb betegségmentes időt és hosszabb túlélést.

A citosztatikum “mellémenése” sajnos tényleg tud szöveti roncsolást és elhúzódó vizenyőt okozni, hiszen ezek a szerek olyan anyagból vannak, amelyek pusztítják a sejteket, s ha nagy koncentrációban érintkeznek a szövetekkel, akkor okozhatják az Ön által leírt hatást. Az, hogy nem fogyott és nem hízott, önmagában nem zárja ki sem azt, hogy a betegsége olyan típusú, hogy kiújulásra hajlamos lehet, sem azt, hogy az elsődleges daganatból leszakadhattak rákos sejtek, amelyek kitapadtak máshol, és növekedésnek indulnának.

Tekintettel arra, hogy az emlőrák kezelésében egyre újabb és hatékonyabb lehetőségek állnak rendelkezésre, azt javasolhatjuk, hogy beszélje meg orvosával még egyszer, akár egy hozzátartozója jelenlétében, hogy mi miért történik, s melyik kezelést miért javasolja. Természetesen dönthet úgy, hogy nem folytatja a kezeléseket, de a “műtét utáni kezelés” azért kapta ezt a nevet, mert korlátozott az időintervallum, amikor alkalmazni kell. Nem érdemes például másfél évvel a műtét után alkalmazni, tehát most kell/lehet beadni. Ugyanakkor fontos lenne, hogy a kezelés esetleges abbahagyásáról szóló döntését megfelelő információk birtokában tegye meg, pontosan ismernie és mérlegelnie kell az ezzel járó kockázatokat.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Kinek jusson korszerű gyógyszer?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HER2+++ daganat
Mellrák: HER2, klinikai kísérlet
Kiújult mellrák és Herceptin
HER2 mellrák tumormarkerei
HER2+ daganat
HER2+ terápia
HER2 mellrák esélyei
Mellrák HER2: 3+
HER2+ mellrák kezelés
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top