HPV és esély a rákra (jelige: sztandi)

2001. őszén diagnosztizáltak nálam alacsony fokozatú HPV-t, a kis szemölcsöket leégették, azóta tünetmentes vagyok. Rendszeresen járok rákszűrésre (48 éves vagyok, már nem menstruálok). A diagnózis előtt 9 hónappal ismertem meg akkori párom, lehet, hogy tőle kaptam el? (Négy évig tartott a kapcsolatunk.)

Jelenleg semmi panaszom nincs. Családban édesanyám tüdőrákban, apám vastagbélrákban halt meg, mindkét nagyanyám szintén rákos volt. Mennyi az esélye, hogy én is „beutatót” szerzek az onkológiára?

Továbbá a volt párom vastagbél problémákkal küszködik, gyulladás, polip. Ő nem tudja, hogy HPV-m van, és feltételezem, hogy tőle kaptam. Ha igen, akkor az ő egészségét ez mennyire befolyásolhatja? Szóljak neki erről? Lehet, hogy túlkomplikálom?

A rendszeres rákszűrés a továbbiakban is fontos, és egyéb onkológiai szűrővizsgálatok is (pl. a mammográfia, az emlőrák szűrés). Tekintettel arra, hogy családjában halmozódnak a daganatos betegségek, a szűréseken kívül az is fontos, ha szokatlan tünetet, panaszt tapasztal, forduljon orvoshoz, aki majd eldönti, hogy az adott tünetek, panaszok miatt indokolt-e kivizsgálás vagy az adott esetben csak a dolog „túlkomplikálása” áll fenn.

A HPV-vel kapcsolatban beszélje meg nőgyógyászával, érdemes-e erről a volt párját tájékoztatni. A betegség sokáig lappanghat tünetmentesen, s nem lehet biztosan megmondani, honnan kapta.

Kapcsolódó cikkek:
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Öröklődés? Több rákos a családban
HPV-tesztre várva
Méhszájseb és HPV
Fájdalmas HPV vizsgálat
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?

Top