Jóindulatú csontdaganat, MR (jelige: Anikó)

Ízületi fájdalmak miatt kerestem fel a reumatológiát. Elküldtek röntgenre, ahol a jobb térdemmel kapcsolatosan az alábbi diagnózis született. A térdízületben számottevő degeneratív elváltozás nem ábrázolódik. A jobb tibia metaphyis-diaphysis határán medialisan és dorsalisan a corticalissal összefüggő 30 mm hosszúságú, 20 mm szélességű, a velőér felé convex kontúrú hyperscleroticus terület látható. A csont külső felszíne az elváltozásnak megfelelően enyhén elődomborodik, de sima kontúrú, periostealis reakció nincs.

Diagnózis: Osteoma benigna tibiae l.d. in obs.
Megjegyzés: a jobb térd MR vizsgálata javasolt.
Az MR vizsgálat június 20-án lesz.

Sok ismeretem nincs a vizsgálatról, csak annyi, hogy teljesen betolnak egy készülékbe. Ez a láb vizsgálatánál is így van? Ugyanis sajnos nem bírom a bezártságot és félek, hogy nem lesz sikeres a felvétel. Semmivel nincs gondom, ha a fejem kint lehet. Egyébként 54 éves vagyok. Kérném a leírt diagnózisról, illetve az MR vizsgálatról véleményét.

A röntgent értékelő vizsgáló az elváltozást jóindulatú csontdaganatnak (osteoma) valószínűsíti, amely a jobb sípcsonton (tibia l. d) alakult ki. Az „in obs” rövidítés azt jelenti, hogy „megfigyelés alatt”, tehát további kivizsgálás szükséges. Azért MR vizsgálatra küldik, mert ekkor jól ábrázolódik a csontdaganat viszonya környezetéhez. Az MR vizsgálatnál valóban teljesen betolják egy ágyon fekve egy csőbe a beteget, s a vizsgálat során zaj, kattogás is hallatszik, de mindezt a várható diagnosztikus eredmény érdekében érdemes lenne kibírni. Arról, hogy speciálisan a térd MR vizsgálatát hogyan végzik, annál az MR központban érdeklődhet, ahova a beutalója szól.

Kapcsolódó cikk:
Válaszok nélkül távozunk a kórházból
Daganatok jellemzői
Csontáttétek a daganatos betegségben

Top