Jóindulatú daganat a nyakon (jelige: Gebegyerek)

A kilátásainkról szeretnék érdeklődni. Jóindulatú daganata volt egy ismerősömnek a két nyaki ütőerén, amit el is távolítottak (azt hittük). Majd a műtétek után az arcának az egyik fele részlegesen lebénult (ha mosolyog csak az egyik oldala mosolyog, pislogni is csak az egyik oldallal pislog, ha nem figyel). Hosszas utánajárást követően kiderült, nem vették ki az egészet, így elkezdett nőni és most az agyában lévő piramist nyomja. Jelenleg azt fogják megvizsgálni, hogy az eret ami táplálja, el lehet-e zárni.
1. Ha el lehet, ez jár valami kockázattal?
2. Utána tényleg megáll a növekedésben a daganat vagy csak lehetséges?
3. Ha nem tudják kirekeszteni az eret, akkor műteni nem lehetne?
4. Ha semmit se tudnak csinálni vele, akkor mi várható a jövőben (lebénulás, elmezavar, halál)?

A részletes leletek, CT felvételek, a korábbi műtéti beavatkozás pontos ismerete mellett sem lehet 100 százalékos biztonsággal megmondani, hogy a tervezett beavatkozás milyen kockázattal, szövődménnyel járhat egy adott betegnél. Az orvosok azt azonban meg tudják mondani a betegnek, illetve a beteg által erre feljogosított hozzátartozóknak, hogy melyek lehetnek azok a szövődmények, amelyek gyakoriak vagy közepesen gyakoriak. Minden beavatkozás előtt gondos mérlegelés tárgya az, hogy egy adott kezeléstől/műtéttől mit várhat a beteg, az milyen kockázattal jár, illetve mekkora kockázatot hordoz egy szükségesnek ítélt beavatkozás elmaradása.

A jóindulatú daganatok is növekednek, de általában ez a növekedés lassabb, mint a rosszindulatú daganatoknál. A daganat növekedését a véráramláson (tápanyag- és oxigénellátáson) kívül még számos tényező befolyásolhatja.

Kérdéseire részleteiben azért nem tudunk megfelelni, mert ahhoz ismerni kellene a leleteket, a kórelőzményeket, hogy pontosan milyen típusú daganatról van szó, stb. Hogy most pontosan milyen beavatkozást terveznek, illetve egyéb választható beavatkozásként mi jöhet szóba, ezt is a kezelőorvossal tudják megbeszélni, mint ahogyan azt is, hogy a betegség esetleges rosszabbodása esetén mi várható, mire kell felkészülni.

Kapcsolódó cikk:
Daganatok jellemzői

Top