Kemoterápia és alkohol (jelige: julia)

Édesapám 64 éves, tavaly decemberben műtötték bélelzáródással, vastagbél daganattal. Eltávolítottak egy nagyobb darabot a vastagbeléből. Januárban elkezdték a kemoterápiát, 2 hetente kell befeküdnie infúziós kezelésre 3 napra. A kezelésnek semmilyen mellékhatása nincsen, teljesen jól érzi magát, a betegségét és az akkori kínjait teljesen el is felejtette. Szerencsére megadóan tűri a kezeléseket.

A probléma csak az, hogy a két kezelés között folyamatosan és a betegségéhez képest mértéktelenül iszik. Bort és pálinkát. Sokat kerestem az interneten elrettentő cikket, de sajnos (?) nem találtam. A kérdésem az volna, hogy milyen hatásai lehetnek a szervezetre, ha valaki kemoterápiás kezelés alatt alkoholt fogyaszt?

Abban valóban igaza van, hogy kevés cikk foglalkozik ezzel a problémával, holott az alkoholfogyasztás befolyásolja a máj működését, így azt is, hogy a máj képes-e szokásos sebeséggel lebontani a beadott kemoterápiás szereket. Bizonyos gyógyszereknél az alkoholfogyasztás jelentősebben befolyásolja a lebotásukat, más gyógyszereknél kevésbé. Ez az oka annak, hogy az onkológusok az alkoholfogasztás kerülését javasolják a kemoterápiás kezelések alatt.

Vannak olyan gyógyszerekek, elsősorban bizonyos hematológiai betegségeknél alkalmazott készítmények, amelyek mellett tilos alkoholt fogyasztani, a bélrákok műtét utáni kezelésében szokásosan alkalmazott gyógyszerek mellett fogyasztott alkohol ritkábban okoz mellékhatásokat. Ugyanakkor tudni kell hosszútávon, hogy ebben a betegségben a májban jelentkeznek leggyakrabban áttétek, ha ez megtörténik, akkor pedig fontossá válhat, hogy a máj még ép állománya mennyi ideig képes ellensúlyozni a májálomány daganatos átépülését. A műtét utáni kemoterápia időszakában viszont ez nem az az érv, amelyet édesapja valószínűleg szívesen hallana.

Van még egy szempont, amit ismerni érdemes. Egy daganatos betegségnél az alkoholfogyasztás fokozódása sokszor szorongásoldó megoldásként szerepel. Amennyiben ez áll a háttérben (ezt pszichiáter segíthet eldönteni), szorongásoldók, vagy antidepresszánsok is szükségesek lehetnek.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Európai küzdelem a vastagbélrák és végbélrák ellen
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Családban is lehet magányos a beteg
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Roncsoló alkohol
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Kezelések és alkohol
Vastagbélrák, folyamatos fájdalmak
Vastagbélrák biológiai terápiája
Bélrákok kockázata

Top