Kemoterápia és kiskutya (jelige: kutya)

Aki kemoterápiás és sugárkezelés alatt áll, annak szabad-e venni kiskutyát? Van-e valami fertőzésveszély? Ha lehet, akkor mire kell figyelni a kutya vásárlásakor?

Kemoterápiás, illetve sugárkezelés mellett akkor nagyobb a betegnél a fertőzés kialakulásának veszélye, amikor alacsony a fehérvérsejtszám, s ezen belül alacsony a neutrofil sejtek aránya. (Vérképzőrendszeri daganatoknál, úgynevezett leukémiáknál magas fehérvérsejtszám mellett is fogékony lehet a beteg a fertőzésekre, hiszen itt a fehérvérsejtek többnyire kóros, rosszindulatú sejtek, s kicsi az egészséges sejtek aránya.)

A betegeknek különböző az egyéni hajlama a kemoterápiás vagy sugárkezelés mellett kialakuló fehérvérsejtszám-esésre, illetve ugyanannál a betegnél is az egyik kemoterápiás protokoll lehet, hogy nem okoz fehérvérsejtszám-csökkenést, a másik kombináció mellett pedig jelentősen csökkenthet a fehérvérsejtszám.

Mindezt azért írtuk, mert a fertőzésekre való fogékonyság kérdése meglehetősen összetett. Ugyanakkor önmagában egy rosszindulatú betegség nem zárja ki, hogy valakinek kutyája legyen.

Kapcsolódó cikkek:
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Top