Kemoterápia és mellhártyagyulladás (jelige: Ircsi)

A férjem mandula daganatos beteg. A primert a PET CT sem találja. Előbb kemózták, de az kiütötte, majd sugarazták, ami szépen összezsugorította. Most megint elkezdett nőni a nyakán a fül alatt. Sugarat már nem kaphat, így kemóval próbálkoznak, Emetron és FU terápiát kap hetente egyszer. A PET CT szerint 6×3 cm gyuladás van a mellkasában, ami mellhártya gyuladásra utal.

Az lenne a kérdésem, hogy a kemóval egyidejűleg vagy mennyit kell várni ezután, hogy elkezdhessék kezelni a mellhártya gyuladásra? Mivel már lázasodik is. A tumor sajnos már a 4. stádiumban van.

A levelében említett “FU” a fluorouracil kemoterápia rövidítése, a másik megírt készítményt hányáscsillapítóként alkalmazzák. A kezelőorvostól lehet megkérdezni, hogyan értelmezik a PET CT leleten leírt mellhártya folyamatot: gyulladásra, daganatra vagy másra gondolnak.

A láz lehet egy kiterjedt daganatos betegséggel együttjáró tünet is, ugyanakkor lehet jele annak, hogy a kemoterápia mellékhatásaként nagyon lecsökkent a fehérvérsejtek száma, és ezzel párhuzamosan a szervezet kevésbé képes védekezni a fertőzések ellen. Ezért mondják minden kemoterápia alatt álló betegnek, hogy hirtelen jelentkező láz esetén ezt az eseményt jelezze kezelőorvosának, aki – a kórtörténtetet és a beteget jobban ismerve – el tudja dönteni, van-e szükség – akár sürgőséggel is – vérképkontroll (és minőségi vérképkontroll) vizsgálatra, illetve ennek ismeretében van-e további teendő.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Vérszegénység is veszélyeztei a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult gégerák
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása
Stent és szonda, betegszállítás

Top