Kemoterápia utóvizsgálat (jelige: evike)

Szeretném megtudni, hogy mit jelent? Az eszközt az anus-nyílástól kb. 90 cm-re sikerült vezetni. Itt egy stomának imponáló redőkép kezdődik. Az éles megtörés miatt endoscoppal továbbjutni nem lehet. Vélemény: tumor miatt történt jobb hemicolectomia utáni állapot. A stoma közelébe lehet jutni, de az anatómiai viszonyok miatt a stoma teljes környezete nem áttekinthető. Ez anyósomnak a zárójelentése a kemoterápia letelte után.

Még annyit szeretnék kérdezni, hogy anyósomnak a kemoterápia során most telt le a 6 hónap. Semmilyen mellékhatása nem volt neki, sem a haja nem hullott, enni is tud. Most ez a normális vagy ez a baj? A kórházban annyit mondtak mikor most hazahoztuk, hogy 3 hónap múlva kontrollra kell vinni, nincs semmi probléma.

Levele alapján feltételezhetően kontroll béltükrözéses vizsgálat volt, amelyre a műtét (jobb oldali hemicolectomia, vagyis a vastagbél jobb oldali felének műtéti eltávolítása) után alkalmazott kemoterápia végén került sor. A tükrözés során igyekeznek átnézni a teljes vastagbél nyálkahártyát, újabb polipok, esetleg daganatok vagy más elváltozások után kutatva. A műtét helyét (az anasztomózis, vagyis a bélvégek összeillesztésének helyét) is igyekeznek megvizsgálni annak érdekében, hogy egy esetleg létrejött helyi daganatkiújulást még időben észrevegyenek.

Anyósánál nem sikerült a béltükrözéses vizsgálat során végigvizsgálni a teljes bélnyálkahártyát, illetve nem tudták megtekinteni azt a részt, ahol a bélszakaszokat összevarrták a műtét után. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat során nem tudták összegyűjteni mindazt az információt, amit szerettek volna, s csak azt lehet kimondani, hogy a végbéltől (anus) számított 90 cm-es szakaszon nincs probléma.

A kemoterápiás szerek vagy kombinációk mellékhatásai nagyon különbözőek lehetnek, és az egyes betegek is eltérőn reagálnak azonos kezelésekre is. A kezelés hatásossága/eredményessége nem áll összefüggésben a mellékhatásokkal vagy azok hiányával, tehát nem kell azt gondolni, hogy ha a kezelés mellett nem volt mellékhatás, akkor nem is hatott eléggé a beadott daganatgátló gyógyszer (mint ahogyan az sem igaz, hogy az esetleg erős mellékhatások biztosan együttjárnak azzal, hogy hat a kezelés). A kemoterápiás kezelések mellett az onkológusok az adott gyógyszerkombinációtól függően, illetve a beteg korábbi panaszait figyelembe véve adagolják a hányáscsillapítókat, figyelik a vérképet az esetleges vérképzőszeri mellékhatások vonatkozásában, és kérdezik ki a beteget egyéb, a kemoterápiával összefüggő esetleges panaszokról.

A bélműtét, és az azt követően alkalmazott úgynevezett adjuváns kemoterápiás kezelés célja általában az, hogy gátolja vagy elodázza a betegség kiújulását azáltal, hogy a szervezetben esetleg a műtét után megmaradt, vagy a bélből már más szervekbe eljutott daganatsejtcsoportokat (mikrometasztázisokat) pusztítsák. A műtét és a kemoterápia után hosszú évekig rendszeres kontrollvizsgálatokra van szükség, amelyeket eleinte általában 3 havonta végeznek. Ennek részét alkothatják az orvosi vizsgálaton kívül a képalkotó vizsgálatok (ultrahang, röntgen, CT), a kontroll tumormarker vérvizsgálat, és időszakonként a kontroll béltükrözés.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák kontroll
Vastagbélrák tumormarker
Vastagbélrák: hányás, hasmenés a kezelések után
Vastagbélrák, májáttétek kioperálása
Vastagbélműtét, magas tumormarker
Vastagbélrák, folyamatos fájdalmak
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top