Keratosis az orron (jelige: zsoka58)

1996-ban volt egy pici levedző seb az orromon, melyet akkor leműtöttek és a szövettani eredménye rosszindulatú volt. Most, pár hónapja észrevettem ugyancsak az orrom másik oldalán egy pici vart, mely zuhanyzás, mosakodás alakalmával leesik, de újra képződik. Elmentem bőrgyógyászhoz, aki dermatoscopiai vizsgálatot csinált. Azt mondta, nem egyértelmű, hogy bőrrák lenne, de ha gondot okoz a későbbiekben, pár hónap múlva nézessem meg újra. Én félek a ráktól, de azt mondta a doktornő, hogy ez a fajta nem okoz áttétet, nem veszélyes.

A rák, az rák és azért megy az ember orvoshoz, hogy segítséget kapjon. A diagnózis: L5700 , D2290. Kenőcs lett felírva, de nem tudom elolvasni, még nem váltottam ki. Kérdésem: Féljek-e? Mit tegyek?

A betűből és számból álló kódok a „betegségek nemzetközi osztályozásából” származnak, amelyeket a diagnózisok kódolásához használnak világszerte. Az L5700 keratosist, vagyis a bőr elszarusodását jelenti, a D2290 „közelebbről meg nem határozott festéksejtes anyajegy”-et jelent. Tehát ezek a diagnózisok nem takarnak rákot. Természetesen amennyiben az elváltozás nem múlik el, vagy mérete nagyobb lesz, kontroll vizsgálatra van szükség, s ezért javasolta az orvos, hogy nézesse meg újra. Illetve amennyiben nem nyugtatja meg ez a diagnózis, lehetősége van egy másik szakorvost felkeresni úgynevezett másodvéleményért.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Bőrrákok
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Eltávolított anyajegyek
Anyajegy diagnózisa

Anyajegyek ellenőriztetése
Anyajegy szövettana
Megszámlálhatatlan anyajegyek
Megsérült, vérző anyajegy
Bedagadt pattanás
Fekete seb az anyajegyen
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top