Kezdetleges méhnyakrák (jelige: méhnyakrák 03 20)

Megkaptam a szövettani eredményt. Diagnózis: kórszövettanilag teljes egészében feldolgozva, részben sorozatmetszetben: relatíve hosszú endocervix-szel kimetszett conisatum felszínén, a külső méhszáj-transitionalis zóna területében több kimetszésben a lateris sebészi vonalat igen megközelítve, vagy elérve, részben portio felszínre szélesen kiterjedő cervicalis nyálkahártyában multifocalisan egy kevert, metaplasticus, dyplasis, részben carcinoma in situs folyamat látható. Inkább a dysplasia mélyen mirigycsőbe terjed, néhány valószínűsíthetően microinvasiv sejtcsoporttal, részben a lateralis bemetszési vonal közvetlen szomszédságában dysplasia partim mai. Grad, carcinoma in situ (CIN-III, HSIL) et veri similis carcinoma microinvasivum multifocalem. Az elváltozás horizontális kiterjedése meghaladja a 10 mm-t. A vélhető invázio kb. 1 mm. A teljes elváltozás nagyobbrészt inkább dysplasticus componense eléri a lateralis kimetszés vonalát.

Pathologiai TNM:pT1apNx,pMx. Megjegyzés: a formális besorolás mellett hangsúlyozandó, hogy több, kis focusról van szó, az invasio absolut felületes: TCIS(microinvasiv) Cervixfal töredék, egy cervicalis mirigycső részlet, felszínes, széles stromaju ödémás, gócos vérzésekkel tarkított nem jellegzetes proliferatív fundusnyálkahártya. (oralis anticonceptio?)

Ez a szövettani vélemény. Van esélyem a felgyógyulásra?

A méhnyakból történt kúp alakú szövetkimetszés (conisatum) részletes szövettani leírását tartalmazza a lelet. A szövettani leletet vizsgáló orvos pT1a-nak véleményezte a daganat nagyságát, (A T betű itt a tumor szó első betűjéből származik); az “1a” besorolás nagyon kicsiny daganatot jelent, sőt a patológus szakorvos a besorolás megadása után külön hangsúlyozza, hogy csak kicsi gócokról van szó és a daganatinváziós (a környezetébe behatolást mutató) területek nagyon felszínesek.

A TCIS: rövidítés a “carcinoma in situra” utal, ami olyan daganat, amelyben rosszindulatú sejteket látnak, de kicsi a környezetére ráterjedési hajlama. A szövettani lelet ugyanakkor leírja azt is, hogy az elváltozás, amely keverten tartalmaz karcinomás és diszplasztikus (csak elfajult, de még daganatnak nem minősülő) összetevőket (komponenseket), eléri a kimetszés szélét. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy bár a felszínesen terjedő daganat jó részét eltávolították a conisatio-nak nevezett kúp alakú kimetszéssel, a méhnyakon még maradhattak daganatsejtek.

A teljes felgyógyulásra összességében nagyon jó esélyei vannak. Amiatt viszont, mivel az elváltozás a kúp alakú kimetszett szövetdarab szélét eléri (tehát a kivágott részen kívül is maradhatott), további lépések szükségesek annak érdekében, hogy valóban teljesen meggyógyulhasson. A szövettani lelet alapján orvosa nagy valószínűséggel újabb műtétet fog javasolni, ennek kiterjedése függ az Ön életkorától és esetleges jövőbeni családtervezési elképzeléseitől is. Ezek fontos szempontok annak eldöntésében, hogy a javasolt műtét milyen kiterjedésű legyen, s ezt kezelőorvosával tudja megbeszélni.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Méhtestrák
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák II/B stádium
Méhnyakrák és fáradékonyság
In situ méhnyakrák
Méhnyakrák sugárkezelése
Veszélyes a kezelés?
Méhnyakrák II vagy IV stádium
Méhnyakrák: sugárkezelés utáni hasmenés
Méhnyakrák III. stádium
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium
Méhnyakrák: mi befolyásolja a tumormarkert?
CA-125 tumormarker magyarázata
Emelkedett tumormarker érték
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás

Top