Kiújult mellrák és diéta (jelige: bama)

57 éves édesanyámnak először öt éve diagnosztizáltak emlőrákot, akkor csak csonkolták az emlőt, eltávolították a hónalji nyirokcsomókat és sugárkezelést alkalmaztak. Ezt követően negyedévente rendszeres kontrollvizsgálatokra járt, majd öt év múlva kiújult a daganat a még megmaradt emlőben, sőt áttét keletkezett a tüdő több szegmensében is. A legerősebb kemoterápiás kezelést kapja, a daganat típusa C4-es

Kérdésem a következő: miután még ezidáig sehonnét nem kapott táplálkozási szaktanácsot, így azt sem tudjuk ilyenkor milyen étrendet szabad alkalmazni, illetve kell-e az immunrendszert különböző vitaminkészítményekkel erősíteni, gondolok itt pl. a Béres cseppre vagy egyéb táplálék-kiegészítőre? Valóban csak zöldséget és annak levét fogyaszthatja hetekig, ill. hónapokig és egyáltalán ehet-e húst a betegség alatt? Sok felől, sok mindent hallunk, érkeznek a jobbnál-jobb tanácsok, mindenki esküszik valamire. Nagyon kérem segítsenek néhány jó tanáccsal, amit előre is köszönök!

Nincsenek olyan étkezési módok, amelyek biztosan segítenének a betegség kimenetelében, vagyis fékeznék az áttétek növekedését vagy nyújtanák az életidőt, holott a legtöbb ilyen étkezési tanácsot ilyen céllal adják az ismerősök, illetve ezért fogadják meg a betegek. Az onkológusok mindenesetre semmiképpen sem tanácsolják a jelentős megszorításokkal járó diéták, léböjtkúrák tartós alkalmazását, mert azok a beteg legyengüléséhez vezethetnek.

A daganatos betegnek általában könnyű vegyes étrend tanácsolható, megfelelő mennyiségű zöldség, gyümölcs fogyasztással, kevéssé zsíros húsok fogyasztásával. A megfelelő  táplálékbevitel célja, hogy a beteg tartsa a szokásos súlyát (az elhízás nem cél!), s kemoterápiás kezelésben részesülő betegnél azért is fontos figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra, hogy az esetleg hányingerrel, hányással, étvágytalansággal vagy akár ízérzékelési zavarral, szájnyálkahártya érzékenységgel küzdő beteg is megfelelő táplálékoz jusson. Amennyiben a beteg fogyni kezd, van lehetőség receptre felírható tápszerek alkalmazására, amelyek könnyen felszívódó szénhidrátokat, fehérjéket tartalmaznak, s könnyen beépülnek a szervezetbe. A kereskedelmi forgalomban kapható különböző étrendkiegészítőkről nem tudunk állást foglalni, a vitaminok és nyomelemek pótlását érdemes a kezelést irányító, a kontrollokat végző onkológussal megbeszélni.

Az étrend összeállításakor a változatosság mellett fontos figyelemmel lenni arra, hogy a beteg ízlésének megfelelő ételek kerüljenek az asztalra, hogy a kezelések által megterhelt beteg örömét lelje az étkezésekben.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Betiltott étrend-kiegészítők a polcokon
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méregtelenítés ellenére rossz tumormarker
Kiújult mellrák és Herceptin
Kiújult emlőrák
Mellrák, emlőeltávolítás, TPA szint emelkedése
Mellrák, CA15-3 emelkedése
HER2 mellrák tumormarkerei
Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top