Kontrasztanyag-halmozódás (jelige: CT lelet G.)

A CT leletben a következőket írták le: a megnagyobbodott máj jobb lebenyének alsó széle a bordaívet 6-7 mm-rel meghaladja, állományában kóros denzitás, kóros kontrasztanyag halmozódás nem látható. Az intrahepaticus epeutak nem tágabbak. A cholecysta fala nem vastagabb, híg epével telt, komentes. A lép, a hasnyálmirigy és a vesék szerkezete megtartott, a kontrasztanyagot egyenletesen halmozzák. Mindkét vese normális alakú, nagyságú, működésű. Retroperitoneálisan kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem ábrázolódott. Hysterectomia utáni állapot, a hüvelycsonk szabályos, környezete szabad. A kismedencében kóros képlet, szabad hasi folyadék nincs.

A véleményben leírták: Hysterectomia utáni állapot – recidiva nem igazolható. Hepatomegalia.

Szeretném tudni, hogy mit jelent a lelet elején a „kóros kontrasztanyag halmozódása nem látható” és mit jelent a két sorral lejjebb olvasható: „a kontrasztanyagot egyenletesen halmozzák” kifejezések, mit takarnak ezek? Szeretném tudni, hogy mit jelent a „komentes”? (Lehet, hogy kőmentes lenne?)

A műtét után három hónappal vagyok, a beutaló diagnózis: a méhtestet átfedő elváltozás, rosszindulatú daganat C5480. Az ilyen esetekben általában szokásos protokoll szerint sugárkezelésben részesültem. Jól érzem magam, de zavar, hogy egy enyhe sárgás folyásom van, mely a tisztasági betéten vékony, sárgás csíkot hagy estére. Mit tehetnék ellene? (Bár a hüvelyi sugárkezelés megkezdésekor erős folyásom volt, de kamillás irrigálással elmúlt.)

A komentes valóban kőmentest jelent, vagyis nincs az epehólyagban epekő. Az, hogy a májban nincs kóros kontrasztanyag-halmozás, azt jelenti a leletet olvasó orvos számára, hogy nincs a májban jelentős eltérés, például ciszta, daganatos áttét, stb. A lép, a hasnyálmirigy és a vesék egyenletes kontrasztanyag halmozása is azt sugallja, hogy nincs bennük kóros eltérés, az intravénásan beadott kontrasztanyag egyenletesen oszlik el ezekben a szervekben. Az észlelt folyás miatt nőgyógyászától kérhet tanácsot, aki vizsgálatot követően eldöntheti, hogy van-e teendő.

Kapcsolódó cikkek:
Méhtestrák
A rák stádiumának meghatározása
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Jó és rosszindulatú daganatok
A máj daganatos betegségei

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhrák: gyógyszerek, fájdalmak
Méhtestrák, kismedencei sugárkezelés
Méhtestrák sugárterápiája
Méhtestrák miatti sugár mellékhatása vizelésnél
Méhtestrák elleni védekezés
Méhtestrák felfedezése
Túlélés kemoterápia után 2.
Méhdaganat, stádiumbesorolás
Méhdaganat eltávolítása után
Műtét után kell-e rákszűrés?
Méhtestrák, duzzadt nyirokcsomók
Vizelettartás helyreállítása
Kapcsolat a rák és a császármetszés között?
Májvizsgálat, halasztott szövettan
Laesio a májban

Top