Kontrollvizsgálat dilemmája (jelige: Kontroll CT)

A daganatos betegek kontroll CT-jével kapcsolatban nem értek valamit. Ha valakinek október 20-án volt a diagnózist felállító CT-je és december 17-én kapta az első érgátló infúziót (közben a bélműtétje volt, daganat kivétele nélkül), ez idő közben növekedhettek a daganatok (áttétek) méretükben és számukban is.

Ha februárban esedékes a kontroll CT 4 kemo után, és mondjuk eredetileg 5 májáttét volt, de a kezelés nélküli hónapokban lett 10, közben a kezelés hatására 7, akkor is rosszabb a helyzet az eredetinél, de mégis javult. Vagy az eredeti daganat, ami női ökölnyi, de időközben megnőtt nagyobbra, majd most a kezelés hatására megint női ökölnyi?

Attól félek, hogy leállítják az Avastinos kezelést, mert az orvos azt mondta, hogy ha erre nem reagált, mással nem kínozza, csak gyógyszert ad otthoni szedésre. A vérképe pedig javul… Ő egyre jobban érzi magát, több az energia, viszont fogy. (Átállítottuk az étkezését is.) Nem kéne rosszabbul éreznie magát, vagy a vérképe nem kéne, hogy romoljon, ha nem használ a kezelés?

A feltett kérdése nagyon logikus. Valóban előfordulhat, hogy a a daganatgátló kezelés megkezdése és az előtte 2 hónappal elvégzett CT között változott, rosszabbodott a daganatos állapot. Ezért van az, hogy a nagyon szorosan és pontosan követett klinikai gyógyszervizsgálatok gyakorlatában legfeljebb a kezelés megkezdése előtt egy hónappal végzett CT képet fogadnak el a kiinduló állapot mérésére, s ezt az elvet, hogy ne legyen egy hónapnál régebbi a CT, az esetek jó részében az onkológusok többsége is követi.

Önmagában a vérkép változásából nem lehet arra vonatkozóan biztos következtetést levonni, hogy a beteg állapota javul-e, a kemoterápia melletti gyakori vérképkontroll inkább szolgál a kezelés esetleges mellékhatásainak időben történő észrevételére, mint a betegség követésére.

A beteg étkezése valószínűleg nincs megfelelően „beállítva”, ha fogyás észlelhető, vagy a betegség agresszív és a folyamat rosszabbodik, és ez vezet a beteg fogyásához.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Érgátlással a daganatok ellen
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CT vizsgálat jelentősége
Tévedhet a máj CT?
CT kontroll gyakorisága
Kontroll és CT
Kontrollvizsgálatok műtét után
CT kontroll előtt

Top