Korai HER2 agresszív kezelése (jelige: alto)

Her2 +++, gradeIII. , ösztrogén 10% pozitív, progr. 25% poz. pt1, pN0, pM0, 12 mm-es emlődaganatot operáltak ki belőlem. Amivel tisztában vagyok már, hogy egy korai stádiumú daganat, ezért nem értem leendő kezelésem drasztikusságát és sokrétűségét.

A terv a következő: 4 adag citosztatikus kemó 3 hetente, utána 4 adag toxán infúzió hetente 1-szer, ezután indul a sugárkezelés miközben Herceptint fogok kapni. Ha ennek vége, még alávetnek egy “ALTO” nevű vizsgálati módszernek, ami 4 karon fut egyszerre, még nem tudni melyikben leszek benne, és még lehet, hogy hormoninjekciót is fogok kapni 2 évig.

37 éves, normálisan menstruáló nő vagyok. Önök szerint mennyire indokolt ez a kezelés, ennyi mindent ki lehet bírni? Hogy lehet, hogy súlyosabb betegek ettől sokkal kevesebb kezelést kapnak?

A daganat mérete és a nyirokcsomó áttétek hiánya miatt valóban korai stádiumú daganatról beszélhetünk, azonban a levelében leírt egyéb tényezők  (HER2 pozitivitás, magas grade, azaz a szövettani rosszindulatúság magas értéke, a hormonreceptorok pozitivitásának alacsony szintje) fokozott kiújulási kockázatra utalnak. A levelében leírtakon túl számos más érték is lehet még a szövettani leletében, ami a magasabb kiújulási kockázatra utal.

Ez a magasabb kiújulási és áttéképzési rizikó az oka annak, hogy a betegség kiújulásának gátlására, illetve késleltetésére az onkológusok igyekeznek a lehető legtöbb tudományosan igazolt eszközt és gyógyszert bevetni az Ön esetében, értve alatta a sugárterápiát, a kombinált kemoterápiát, a HER2 gátló kezelést. Korai (tehát nem áttétes) premenopauzás (nem menstruáló) nőbetegnél, ösztrogén pozitív daganat esetében a menstruációs ciklus leállítása vagy több éves felfüggesztése is szokásos eljárás.

Ezt követően, ahogyan leveléből kiderül, egy klinikai gyógyszervizsgálatba való belépés lehetőségét ajánlották fel Önnek, amelyben 4 kezelési csoportban különféle műtét utáni kezelést kaphatnak a betegek. Az ilyen klinikai gyógyszervizsgálatokban általában a már szokásosan alkalmazott eljárást hasonlítják össze újabb, a jövőben talán ígéretesebb kezelési módszerrel, pontos adatgyűjtéssel, nagyszámú beteg bevonásával, s az eredmények pontos statisztikai értékelésével igyekeznek eldönteni, hogy a már ismert módszer előnyösebb-e a betegeknek, vagy az újabb fajta kezelés.

Az Ön jelen állapotában az agresszívnek tűnő, s valóban “erősebb” kezelés célja az, hogy meggyógyulhasson, illetve a lehető leghosszabb ideig daganatmentesen élhessen. A súlyosabb, áttétes betegeknél már legtöbbször nincs mód arra, hogy daganatmentes állapotba kerüljenek, innentől kezdve az ő emlőrákjuk a mai sokféle kezelés mellett krónikus betegségnek tekinthető, s ennek megfelelően kell kezelni, tehát a betegséget a lehető leginkább gátolni kell terjedésében, így a lehető legtovább megőrizve a beteg általános jóllétét és életminőségét, elősegítve azt, hogy minél inkább tudja folytatni megszokott életvitelét. Ennek megfelelően igyekeznek a terápiás lehetőségek váltott alkalmazásával a betegnek a lehető leghosszabb, ugyanakkor lehető legjobb életminőségben töltött időt biztosítani. Ennek eléréséhez valóban gyakran kevésbé “agresszív” kezeléseket és kombinációkat alkalmaznak.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HER2: pozitív vagy negatív?
HER2 is meg nem is?
HER2+++ daganat
Mellrák: HER2, klinikai kísérlet
Kiújult mellrák és Herceptin
HER2 mellrák tumormarkerei
HER2+ daganat
HER2+ terápia
HER2 mellrák esélyei
Mellrák HER2: 3+
HER2+ mellrák kezelés
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top